Avis: EU-diplomater og Mays ministre jobber med hemmelig plan B

Storbritannias statsminister Theresa May skrev et «brev til nasjonen» der hun lovet å kjempe med «hjerte og sjel» for brexit-avtalen. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May skrev et «brev til nasjonen» der hun lovet å kjempe med «hjerte og sjel» for brexit-avtalen. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sunday Telegraph hevder EU-diplomater og medlemmer av Theresa Mays regjering i det skjulte jobber med en «plan B» av frykt for at Mays brexit-plan mislykkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nødalternativet utarbeides etter at 91 konservative parlamentarikere har indikert at de vil stemme imot statsminister Theresa Mays brexit-plan, skriver avisen.

Statsministeren sliter med å samle selv sitt eget konservative parti, samt sin nordirske parlamentariske allierte Democratic Unionist Party, bak brexit-planen. Samtidig har opposisjonspartiene Labour, Liberaldemokratene og det skotske nasjonalistpartiet SNP lovet å stemme mot Mays plan.

Statsministeren skrev lørdag et åpent brev til det britiske folket der hun lovet å kjempe med «hjerte og sjel» for brexit-avtalen. Hun poengterer at avtalen vil være tro mot resultatet fra folkeavstemningen i 2016.

– Det er en avtale som vil være i vår nasjonale interesse og som fungerer for hele landet og hele folket, enten de stemte for eller mot brexit. Avtalen gir oss en lysere framtid og tillater oss å gripe mulighetene vi har foran oss, skriver hun videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren skal forsøke å sikre skilsmisseavtalen og skissen for fremtidige bånd til Europa under EU-toppmøtet i Brussel søndag. På hjemmebane blir hun nødt til å vinne Parlamentet over på sin side.

– Jeg vil kjempe med mitt hjerte og sjel for å vinne avstemningen og få i havn denne brexitavtalen, til det beste for Storbritannia og hele vårt folk, skriver May.

Labour-parlamentariker Stephen Doughty reagerer på Mays brev og sier det er helt feil at det står mellom Mays avtale eller ingen avtale.

– Ved å avvise denne avtalen, kan Parlamentet gi folket et ordentlig valg i en avstemning mellom det å forlate EU på disse vilkårene eller holde oss til avtalen vi har på innsiden av EU, sier han.