May til Brussel for å møte Juncker og Tusk

Statsminister Theresa May drar lørdag til Brussel for å møte Jean-Claude Juncker og Donald Tusk, dagen før EU-lederne samles for å skrive under på skilsmisseavtalen. Foto: AP / NTB scanpix
Statsminister Theresa May drar lørdag til Brussel for å møte Jean-Claude Juncker og Donald Tusk, dagen før EU-lederne samles for å skrive under på skilsmisseavtalen. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Theresa May drar i ettermiddag til Brussel for å møte EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og EU-president Donald Tusk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtet finner sted dagen før EU-lederne samler seg for å skrive under på skilsmisseavtalen med Storbritannia.

May presses hardt fra flere kanter, både på hjemmebane og fra Spania, som truer med å velte brexit-avtalen. Spania krever endringer i avtaleteksten for å klargjøre landets rolle i enhver framtidig forhandling som omfatter Gibraltar.

May snakket torsdag med Spanias statsminister Pedro Sanchez. Hun sa etter samtalen at hun er sikker på at partene kan enes. Sanchez' fremstilling av telefonsamtalen var annerledes. Han sa at Storbritannia og Spania står langt fra hverandre og varslet på Twitter at Spania vil «legge ned veto mot brexit» hvis det ikke blir forandringer.

Formelt sett har ikke Spania noen vetorett mot brexitavtalen mellom EU og Storbritannia, ettersom avtalen kun trenger kvalifisert flertall for å gå igjennom i EUs ministerråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Andre EU-land skal være lite villige til å ta fatt på en ny runde med å endre på den 585 sider lange avtalen, av frykt for at også andre deler av avtalen kan risikere å bli reforhandlet. En løsning kan derfor være å utarbeide en tilleggserklæring som omfatter Gibraltar, ifølge EU-diplomater i Brussel.

Gibraltar har vært britisk territorium siden 1713. Men Spania har gjentatte ganger gjort krav på halvøya, som ligger på Spanias sørkyst og har rundt 30.000 innbyggere.

Les også: Spanias statsminister truer med å avlyse brexit-toppmøtet