Meny

Amerikanske delstater styrker foreldreretten for likekjønnede par

LHBTQ-par (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og queer) kan nå bli foreldre uten å bruke tusenvis av dollar i domstoler på retten til å adoptere. Massachusetts og Vermont, Nevada er blant de amerikanske delstatene som nå tillater likekjønnede par å sikre foreldreretten ved å fylle ut et skjema på sykehuset. Illustrasjonsfoto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En rekke amerikanske delstater gjør veien enklere for likekjønnede par å sikre seg foreldreretten.

Tre år etter den historiske høyesterettskjennelsen som ga likekjønnede par i USA retten til å gifte seg, har rettighetsaktivister forsøkt å endre gamle foreldrerettslover som ekskluderer likekjønnede par.

Massachusetts og Vermont, Nevada er blant de amerikanske delstatene som nå tillater likekjønnede par å sikre foreldreretten ved å fylle ut et skjema på sykehuset. California og Washington skal snart følge etter.

Tidligere har kun heterofile par hatt denne muligheten fordi skjemaene fylles ut av «mor» og «far». Dermed slipper LHBTQ-par (lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og queer), som ønsker å bli foreldre i de nevnte delstatene, å bruke tusenvis av dollar i domstoler på retten til å adoptere.

– Barn trenger å være knyttet til sine foreldre, og vi får ikke gjort den jobben slik det er nå. Derfor er det utrolig viktig at enkelte delstater tar initiativ. Vi trenger å bevege oss i den retningen, sier Patience Crozier, en rettighetsadvokat for LHBTQ-personer.

Motstridende lover fra delstat til delstat kan nå bli en ny utfordring for likekjønnede foreldre, advarer advokater. Par som hjemstaten anses å være juridiske foreldre til sitt barn, blir i en annen delstat definert som en fremmed overfor det samme barnet.

Nå ønsker rettighetsforkjempere i USA å innføre de nye foreldrereglene i resten av de amerikanske delstatene.

(©NTB)

Populært