Meny

Det skjeve tårn i Pisa beveger seg

Det skjeve tårn i Pisa er ikke så skjevt som det en gang var.

Etter mer enn to tiårs innsats for å rette opp en av middelalderens best kjente ingeniørtabber, har det lyktes å rette opp det berømte klokketårnet noe. Det er ennå ikke i lodd, men har beveget seg enda fire centimeter mot vertikalen.

Den strukturelle tilstanden er bedre enn fryktet, opplyser den internasjonale komiteen som har arbeidet med saken.

– Justeringen av skjevheten er gode nyheter, men det er den strukturelle tilstanden til tårnet som er det viktigste, sier Nunziante Squeglia, en av komiteens konsulenter, til nyhetsbyrået ANSA.

Les også: Dette er verdens skjeveste bygg

Tårnet ble stengt på 90-tallet for utbedringer og justering av skjevheten. Da det ble gjenåpnet i 2001, var det rettet opp med mer enn 40 centimeter. Det var da lagt inn hundrevis av tonn med bly som motvekt i fundamentet, og det ble også fjernet masse i grunnen under bygningen.

Tårnet står på Mirakelplassen bak katedralen i Pisa, og byggingen startet i 1173. På grunn av et for grunt fundament og sviktende grunn begynte det imidlertid å helle kraftig etter kort tid, noe som i sin tur gjorde det verdensberømt.

Populært