Meny

WMO advarer mot ødeleggende og irreversible klimaendringer

Mengden drivhusgasser i atmosfæren har nådd nye høyder, konstaterer Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Tiden er i ferd med å renne ut i arbeidet med å unngå ødeleggende og stadig verre klimaendringer, advarer Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

I en ny rapport fra FN-organisasjonen slås det fast at CO2-innholdet i atmosfæren nok en gang har steget til et nytt rekordnivå.

– Det er ingen tegn til at trenden er i ferd med å snu, heter det i en uttalelse fra WMO.

Organisasjonenes leder Petteri Taalas advarer om dramatiske konsekvenser hvis ikke de globale CO2-utslippene snart kuttes.

– Uten raske kutt i CO2 og andre klimagasser vil klimaendringene få stadig mer ødeleggende og irreversible virkninger på livet på jorda. Vinduet for å gjøre noe er nesten lukket, sier han.

Les også:  – Spesielt stor risiko for ekstreme temperaturer de neste fire årene

Elvestuen: FNs klimarapport viser alvoret

– Nasjoner kan forsvinne

Smeltende is fra isbreer ved Kongsfjorden ved Ny-Ålesund på Svalbard. Øygruppa ligger i et av områdene på jorda med raskest temperaturøkning. Foto: Are Føli / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Verdenssamfunnet har satt som mål å unngå mer enn 1,5 eller 2 graders global oppvarming. Men disse målsettingene forutsetter raske kutt i klimautslippene.

Så langt har utslippene tvert imot fortsatt å øke. Hvis økningen fortsetter, kan den globale oppvarmingen bli på 3, 4 eller enda flere grader.

I så fall kan havnivåstigning, tørke, ørkenspredning og ekstreme hetebølger gjøre store områder på jorda ubeboelige. Flere små øystater risikerer å forsvinne i havet etter hvert som vannet stiger.

– Hele nasjoner, økosystemer, folkeslag og levemåter kan rett og slett opphøre å eksistere, skriver FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet i et åpent brev.

Ingen vet sikkert hvor mange mennesker som vil bli drevet på flukt som følge av klimaendringene, og hvor mange som vil klare å tilpasse seg endringene. Verdensbanken har anslått at over 140 millioner mennesker kan bli nødt til å forlate hjemmene sine innen 2050.

Trump og Bolsonaro

Mens forskere etterlyser raske kutt i klimautslippene, ledes flere store land av politikere som nedprioriterer problemet og tviler på klimaforskningen.

Ingen vet sikkert hvor mange mennesker som vil bli drevet på flukt som følge av klimaendringene. Noen steder opplever ekstrem tørke, andre steder inntreffer ekstremkulde. Foto: NTB scanpix

– Brutal og omfattende sprengkulde kan sprenge alle rekorder – hva i all verden skjedde med global oppvarming, spurte USAs president Donald Trump på Twitter torsdag.

I Brasil ønsker den nye høyrepopulistiske presidenten Jair Bolsonaro å legge til rette for mer landbruk, veibygging og annen næringsvirksomhet i regnskogen i Amazonas.

Samtidig er det ikke slik at klimautslippene nødvendigvis synker i land med regjeringer som hevder de tar klimaproblemet på alvor. I Norge steg CO2-utslippene med 25 prosent fra 1990 til 2015 – selv om utslipp av andre typer klimagasser ble redusert.

Les også: Frp om klima-uro: – La oss nyte den flotte sommeren

Forskere slår alarm om issmelting i Arktis: – Skjer i rasende hastighet

Nye klimaforhandlinger i Polen

Ifølge WMO økte konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren til 405,5 deler per million (ppm) i fjor. Nivåene av klimagassene metan og nitrogenoksid steg også.

WMOs nye rapport ble lagt fram mindre enn to uker før en ny runde klimaforhandlinger begynner i Polen. Her er planen å vedta et regelverk for gjennomføringen av klimaavtalen som ble vedtatt i Paris i 2015.

Les også:

Populært