Meny

NRA til leger: – Pass deres egne saker

En krig har brutt ut på sosiale medier mellom amerikanske leger og våpenorganisasjonen National Rifle Association (NRA).

Våpenorganisasjonen NRA tvitret 7. november om at legene burde passe sine egne saker, og ikke blande seg i våpenpolitikken. Få timer senere åpnet en mann ild i en restaurant i California, der han drepte 12 mennesker før han tok sitt eget liv.

Mandag denne uken ble en lege og en politimann skutt og drept ved sykehuset Mercy Hospital i Chicago: Chicago-drapsmann oppsøkte eksen før masseskyting

Amerikanske leger har tatt kraftig til motmæle på sosiale medier, under hashtagen #ThisIsOurLane.

Samme dag som Chicago-drapene offentliggjorde leger en kronikk i et tidsskrift for indremedisin, der de understreker sin uenighet med den mektige våpenlobbyen.

I Twitter-meldingen tidligere i november oppfordret NRA leger som er motstandere av skytevåpen til å holde seg til sitt eget felt:

Meldingen førte til en storm på sosiale medier, og ble besvart av kirurger og akuttleger med blodige bilder fra operasjonsbord og lege- og sykepleieruniformer etter skyteepisoder.

Retten til å bære våpen

NRA har eksistert i 147 år, og drevet direkte lobbyvirksomhet for og mot våpenlovgivning siden 1975. Organisasjonen er ikke minst opptatt av vern og tolkning av det andre grunnlovstillegget, som sikrer amerikanerne retten til å eie og bære våpen.

Tidsskriftet og den amerikanske legeforeningen ACP samarbeider med organisasjonen Den amerikanske stiftelsen for reduksjon av skuddskader.

«Leger har ansvar som helsearbeidere og forskere til å søke svar på spørsmål om helse og sikkerhet. Vi lar oss ikke true til taushet i spørsmål om bedre behandling for våre pasienter», skrev legene mandag.

– Leger, ikke minst akuttleger og traumeteam, ser sluttresultatet av vold med skytevåpen. Det er brutalt og gjør et kraftig inntrykk. Det er åpenbart for mange av dem at disse skadene er så ødeleggende at forebygging er særlig viktig, sa professor Daniel Webster ved Johns Hopkins-senteret for våpen-politikk og –forskning under en debatt fredag forrige uke.

Les også: 28 år gammel mann bak California-skytingen

(Artikkel fortsetter under Twitter-meldingen)

Selvmord

60 prosent av dem som blir drept av skytevåpen i USA dør for egen hånd, og leger kan ha en viktigere rolle i å forebygge selvmord enn drap, mener Webster.

Det har vært 300 masseskytinger i USA så langt i 2018, ifølge nyhetsbyrået AFP. Masseskytingene er et samfunnsproblem som får mye politisk oppmerksomhet i våpendebatten mellom Demokratene og Republikanerne.

USA har det høyeste antall dødsfall knyttet til skytevåpen i noe høyinntektsland. Fra 2015 til 2016 økte voldelig kriminalitet med 3,8 prosent i landet.

Denne føderale etaten Senter for sykdomskontroll- og forebyggelse har ikke tatt til orde for å avvæpne eiere av lovlige våpen, men har uttalt at tilgangen til skytevåpen er en klart medvirkende faktor i denne økningen.

For tre uker siden ble også elleve personer skutt og drept i en synagoge i Pittsburgh.

Les også: Synagoge-drapsmann risikerer dødsstraff

Øvrige kilder: CNN , NTB, Houston Chronicle , NBC.

Brann- og politifolk gjør hilsen til ambulansen med liket til Chicago-politibetjenten Samuel Jimenez, som ble skutt og drept ved et sykehus i byen mandag 19. november. NTB Scanpix/AFP.En våpenentusiast med en Sig Sauer-rifle under den årlige NRA-kongressen i Dallas, Texas 5. mai. NTB Scanpix/Reuters.
Populært