Meny

Russisk spionsjef er død

Under Korobovs ledelse gjennomførte GRU blant annet hackingen av det demokratiske partiet under det amerikanske presidentvalget i 2016. Foto: AP
Lederen for den russiske militære etterretningsorganisasjonen GRU, Igor Korobov, er død etter lang tids sykdom, opplyser statlige medier.

New York Times skriver at 63 år gamle Korobov ikke har vært sett i offentligheten på flere måneder. Blant annet deltok han ikke på en seremoni som markerte GRUs 100-årsdag 2. november.

Under Korobovs ledelse gjennomførte GRU blant annet hackingen av det demokratiske partiet under det amerikanske presidentvalget i 2016, og Korobov ble underlagt amerikanske sanksjoner, skriver avisen videre.

GRU har historisk sett vært en hemmelighetsfull og lite forstått organisasjon, men har under Korobovs sjefstid utviklet seg til å bli et redskap som russiske myndigheter bruker internasjonalt til ulike typer aksjoner, alt fra hacking og sabotasje til rene likvideringer.

Aktuelt: – USA kan tape krig mot Kina og Russland

Det var to GRU-agenter som skal ha brukt nervegift mot en russisk avhopper og hans datter i Salisbury. GRU er også angivelig sterkt involvert i det som skjer i Syria og i utbryterrepublikken i det østlige Ukraina.

Korobov ble utpekt til GRU-sjef av president Vladimir Putin i 2016. Hans lange fravær har utløst spekulasjoner om hvorvidt en større ommøblering er underveis. Russiske medier siterer fra en uttalelse fra forsvarsdepartementet, der Korobov blir omtalt som «en fedrelandets patriot og en sann sønn av Russland».

Aktuelt: Finland krever svar fra Russland etter GPS-forstyrrelser under NATO-øvelse

Populært