Italia vil ta arrest i redningsskipet Aquarius

Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser mener anklagene mot mannskapet på organisasjonens skip i Middelhavet er grunnløse. Hun har selv deltatt i arbeidet for å redde flyktninger og migranter i Middelhavet.
Nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser mener anklagene mot mannskapet på organisasjonens skip i Middelhavet er grunnløse. Hun har selv deltatt i arbeidet for å redde flyktninger og migranter i Middelhavet. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den italienske påtalemyndigheten har utstedt en arrestordre på redningsskipet Aquarius. – Et angrep på livreddende arbeid, mener eieren, Leger Uten Grenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for arrestordren er at mannskapet ifølge påtaleyndighetene i sicilianske Catania skal ha kastet 24 tonn med avfall ulovlig fra januar 2017 til mai i år.

Leger Uten Grenser (LUG), som eier Aquarius sammen med SOS Mediterranee, bekrefter at Italia har utstedt en arrestordre på skipet og opplyser at de kommer til å anke.

– Anklagen er et grunnløst og kunstig påskudd for å kriminalisere livreddende arbeid i Middelhavet. Leger Uten Grenser har alltid fulgt regelverket for avfallshåndtering om bord, sier Lindis Hurum, som er nødhjelpskoordinator for organisasjonen i Norge.

– Farlig avfall

Mannskapet på Aquarius blir beskyldt for å ha kastet potensielt farlig materiale sammen med vanlig restavfall mens skipet har ligget til kai i italienske havner. Dette søppelet skal blant annet være klærne til migranter med smittsomme sykdommer, bandasjer med blodflekker og annet medisinsk avfall, ifølge påtalemyndigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

24 personer er under etterforskning i tilknytning til saken.

– Myndighetene har aldri tidligere stilt spørsmål ved Leger Uten Grensers regler eller påpekt noen risiko for offentlig helse, heter det i en pressemelding fra organisasjonen i Norge.

LUG sier operasjonen tidligere har vært utsatt for grunnløse anklager om menneskesmugling, så vel som byråkratiske hindringer.

– Dette siste forsøket på å stanse livreddende søk og redningsarbeid i Middelhavet for enhver pris er et nedrig og politisert angrep på humanitært arbeid, sier Hurum, og viser til at over 2.000 mennesker har druknet i Middelhavet hittil i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sperret kontoer

Organisasjonen opplyser at en del av bankkontoene deres er blitt sperret av påtalemyndigheten i Catania, en beslutning som også er anket.

Aquarius, som har jobbet med å redde båtflyktninger i Middelhavet, har siden oktober ligget til kai i Marseille i Frankrike. Da mistet skipet registreringen i Panama. LUG mener politisk press ligger bak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LUG hevder å ha reddet over 80.000 mennesker i samråd med maritime myndigheter og i overensstemmelse med nasjonale og internasjonale regler.

– De som prøver å flykte fra Libya i dag, blir med EUs aksept og støtte returnert til vilkårlig fangenskap og tortur i Libya – stikk i strid med internasjonal havrett og flyktningkonvensjonen, sier Hurum.