Flere skadd i nye bensinprotester i Frankrike

Rundt 46.000 mennesker deltok under bensinprotestens andre dag rundt omkring i Frankrike. Foto: Bob Edme/AP/NTB scanpix
Rundt 46.000 mennesker deltok under bensinprotestens andre dag rundt omkring i Frankrike. Foto: Bob Edme/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere er skadd etter at gateprotestene mot høyere bensinpriser fortsatte i Frankrike søndag. Til sammen er over 400 skadd i forbindelse med helgens protester.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 46.000 mennesker deltok under bensinprotestens andre dag rundt omkring i landet, ifølge politiet.

Under søndagens protester brukte politiet tåregass for å bryte opp en samling på omtrent 1.000 demonstranter i den nordlige byen Caen.

Demonstrantene drev sabotasje og brant opp trepaller, og politiet lette søndag kveld en sjåfør som tvang gjennom en veiblokade ved Sait-Quentin nordøst i Frankrike, som førte til at en av demonstrantene ble alvorlig skadd.

Roligere

Intensiteten i demonstrasjonene har imidlertid roet seg siden lørdag.

Da deltok nær 300.000 aktivister, mange i gule vester, i demonstrasjoner som tok plass på 2.034 forskjellige steder rundt om i Frankrike. Ifølge innenriksminister Christophe Castaner fortsatte 3.500 personer demonstrasjonene utover natten.

Under protestene har aktivistene blokkert motorveier, hovedveier og rundkjøringer for å vise misnøye med den franske regjeringen sitt forslag om å øke bensinprisene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Døde

Totalt 409 personer er skadd under demonstrasjonene lørdag og søndag. 28 av dem er politimenn, militærpoliti eller brannmenn. 14 betegnes som alvorlig skadd.

I tillegg omkom en demonstrant etter å ha blitt påkjørt av en bil som kjørte inn i en menneskemengde like nord for byen Grenoble sørøst i landet. Kvinnen skal ha forsøkt å få datteren sin til legen, men fikk panikk da demonstrantene omringet bilen hennes og slo på taket. Hun akselererte inn i folkemengden og drepte en 63 år gammel kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet har avhørt rundt 300 av aktivistene, og rundt 157 av dem er satt i varetekt.

Foreslo prisøkning

Regjeringen har foreslått å øke avgiftene på bensin og diesel med henholdsvis 1 eurocent (8 øre) og 4 eurocent (32 øre).

Den franske statsministeren Edoard Phillipe uttalte søndag kveld til tv-kanalen France 2 at regjeringen vil øke bensinprisene som planlagt, men at de merker seg «lidelsen» uttrykt av demonstrantene. Minister for offentlig regnskap Gérald Darmanin uttalte at regjeringen er pliktig til å gjøre den franske økonomien mindre oljeavhengig.

Demonstrantene hevder at de vil fortsette protestene flere steder mandag og utover.