Florida-stemmer skal telles for hånd

Stemmene i senats- og guvernørvalget i Florida skal trolig telles på nytt. Denne gang for hånd. Her har tidligere omtellinger funnet sted. Foto: AP / NTB scanpix
Stemmene i senats- og guvernørvalget i Florida skal trolig telles på nytt. Denne gang for hånd. Her har tidligere omtellinger funnet sted. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det blir nok en runde med omtelling av stemmene i senatsvalget i Florida, siden resultatene fra de tidligere omtellingene har vært jevne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne gang skal de 8,2 millioner stemmene telles for hånd, og det skal skje innen søndag. Omtellingen blir den tredje i delstaten.

Bare 0,15 prosentpoeng skiller den sittende senatoren og demokraten Bill Nelson og motstanderen republikaneren Rick Scott. Sistnevnte har vært Floridas guvernør de siste åtte årene og kunne dermed ikke stille til gjenvalg til det vervet.

En omtelling i Florida er satt i gang i tråd med delstatens lovverk, som krever det hvis marginene er svært små.

Også i guvernørvalget var det svært jevnt, og republikaneren Ron DeSantis leder over demokraten Andrew Gillum med 0,41 prosentpoeng. Det er likevel stor nok avstand til at det ikke er beordret manuell telling.

USAs president Donald Trump gikk forrige uke ut og hevdet at mange stemmesedler var borte eller forfalsket i Florida. Presidenten, som ikke la fram noen opplysninger som kunne underbygge påstanden, krevde at omtellingen av stemmer stanses.

Florida-dommer Jack Tuter sa i en rettslig høring samme dag at han ikke har sett bevis for juks med stemmetellingen. Han ba begge sider i konflikten om å dempe retorikken.

Personvernpolicy