Bangladesh avlyser rohingya-retur til Myanmar

Rohingyaer i en flyktningeleir i Bangladesh fotografert i slutten av august.
Rohingyaer i en flyktningeleir i Bangladesh fotografert i slutten av august. Foto: Altaf Qadri / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Bangladesh valgte torsdag å forkaste den planlagte returen av rohingyaer til Myanmar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skjer etter at ingen av de 2.260 personene som i første omgang skulle vende tilbake til landet de flyktet fra, dukket opp til avtale tidspunkt. Rohingyaene kommer fra i alt 485 familier og skulle etter planen sendes tilbake i én stor gruppe torsdag. Ifølge lokale ledere har mange av dem gått i dekning.

Hundrevis av dem demonstrerte nær grensen til Myanmar og ropte at de ikke ville reise. Ikke en eneste av de første 150 som skulle krysse grensen dukket opp eller har sagt at de vil vende tilbake.

Flyktningkommissær Abul Kalam i Bangladesh reiste selv til grensen for å være til stede, men ingen rohingyaer hadde møtt opp til avtalt tidspunkt for å gå om bord i bussen som skulle kjøre dem over elva som markerer skillet mellom de to landene.

Samtidig kommer det meldinger om at væpnede styrer har rykket inn leirene ved Cox's Bazar sør i landet og at flyktninger som motsetter seg utsendelse er blitt angrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både hæren, politiet og paramilitære styrker er på plass i leirene, der over 700.000 rohingyaer oppholder seg.

Aktuelt: Rohingyaer rømmer fra flyktningleirer i Bangladesh av frykt for å bli sendt til Myanmar

Taus Suu Kyi

Myanmars leder Aung San Suu Kyi befinner seg på samlingen til den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen Asean i Singapore. Hun er blitt gjenstand for kraftig kritikk for sin håndtering av flyktningsituasjonen og behandlingen av folkegruppen som ble drevet på flukt fra Myanmar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På et møte med USAs visepresident Mike Pence onsdag ettermiddag ble hun ifølge The Guardian presset på hvordan de som var ansvarlige for situasjonen er blitt holdt ansvarlige. Hun svarte som før at myndighetene i Myanmar forstår sitt land bedre enn noen andre. Det var imidlertid Suu Kyi, ikke Pence, som ba om møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den mest uttalte fordømmelsen av rohingya-krisen kom fra Malaysias statsminister Mahathir Mohamad.

– Det ser ut til at Aung San Suu Kyi forsøker å forsvare det som er uforsvarlig, sa han.

FN-granskere: Et folkemord pågår mot de gjenværende rohingyaene i Myanmar

Gått i dekning

Mange rohingya-familier har stukket av fra flyktningleirene i Bangladesh fordi de er redde for hva som vil skje dersom de blir sendt tilbake til Myanmar. Det er dermed uklart hvor mange som faktisk vil bli sendt ut av Bangladesh torsdag.

Flyktningkommissæren sier de ikke har det konkrete antallet personer som skal returneres før torsdag morgen. Kalam sier myndighetene har diskutert saken med FNs flyktningorgan. FN vil ikke at Bangladesh skal sende tilbake rohingyaene slik situasjonen i Myanmar er nå.

Over 720.000 som tilhører folkegruppen rohingya har flyktet fra delstaten Rakhine i Myanmar til Bangladesh etter en offensiv i fjor høst der hæren, ifølge overlevende, gjennomførte massevoldtekter og drap.

Aktuelt: Amnesty trekker tilbake æresprisen til Aung San Suu Kyi