Gigantisk meteorittkrater funnet under isen på Grønland

Video: Danske og amerikanske forskere har gjort et historisk funn av et gigantisk meteorkrater under innlandsisen på Grønland.

En internasjonal forskergruppe har funnet et enormt nedslagskrater etter en meteoritt under innlandsisen nord på Grønland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krateret måler 31 kilometer i diameter, opplyser Statens Naturhistoriske Museum i Danmark.

Det skal være første gang et krater på denne størrelsen er funnet under isen. Forskergruppen som står bak oppdagelsen, er ledet av forskere fra Center for GeoGenetik ved det danske museet, som er en del av Københavns Universitet.

– Meteoritten har veid omkring 12 milliarder tonn og har utløst tilsvarende 47 millioner ganger mer energi enn Hiroshima-bomben. Et nedslag i den størrelsesordenen har stort potensial til å endre klimaet, sier professor Kurt H. Kjær ved Senter for GeGenetik på Statens Naturhistoriske Museum i København til Videnskab.dk.

Les også: Brukte sjelden meteoritt som dørstopper - i 30 år

31 kilometer i diameter

Forskerne har regnet seg fram til at meteoritten må ha vært omkring 1,2 kilometer i diameter for å kunne lage et så stort krater.

Gigantkrateret sett fra luften. Foto: John Sonntag / AFP
Gigantkrateret sett fra luften. Foto: John Sonntag / AFP

Foreløpig kjenner forskere til omlag 180 kratrene på Jorden, men kun få av dem har en tilsvarende størrelse som det nyoppdagede krateret på Nord-Grønland.

Med sine 31 kilometer i diameter og 300 meters dybde havner det på en 25. plass i størrelse.

Et av de største, yngre kratrene i Jordens historie

Krateret skal være usedvanlig godt bevart.

– Den eksepsjonelle tilstanden er overraskende, ettersom isbre-is er utrolig effektiv til å fjerne uregelmessigheter i jorden, sier Kjær.

Bevaringstilstanden får forskerne til å tro at krateret først ble skapt etter at is begynte å dekke Grønland. Det vil si innenfor en periode der tre millioner år siden er høyeste anslag og 12.000 år siden den laveste. Det gjør krateret på Grønland til et av de største, yngre kratrene i Jordens historie.

Les også: Verdens tredje største meteoritt funnet

Personvernpolicy