Norske kongelige på plass for å feire prins Charles

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våre norske kongelige var gjester da prins Charles feiret 70 år med stor fest. Nær familie, venner og kongelige fra mange land samlet seg i Buckingham Palace.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dronning Elizabeth er vertinne for mottakelsen og den store banketten for flere hundre gjester.

Under onsdagens middag, som også er avslutning for flere dager med jubileumsmarkeringer, er det ventet at den 92 år gamle dronningen holder en kort tale for sønnen.

Dagen lang

På festen var naturligvis den nærmeste familien, barna prins William og prins Harry med ektefellene Kate og Meghan, broren prins Edward og Sophie, søster prinsesse Anne og ektefellen Timothy Laurence og broren prins Andrew med barna Beatrice og Eugenie.

CharlesŽfar prins Philip, som ikke har gjennomført noen offisielle oppgaver den siste måneden, er også ventet til den store fødselsdagsfesten.

Når festen går i gang på kvelden har 70-åringen allerede hatt fullt program gjennom hele dagen. På morgenen var det mottakelser for utenlandske gjester som er på offisielt besøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deretter bar det rett videre til ettermiddagste med ektefellen Camilla og møte med 70 vanlige borgere som selv fyller 70 år. De var alle valgt ut til å representere sine lokalmiljøer rundt om i kongeriket.

Les også: Prins Charles lover å tie når han blir konge

Varmt vennskap

Norge er representert med både kong Harald og dronning Sonja og kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit. Det er tette forbindelser mellom de to lands kongehus. Det norske og britiske kongehuset er også i slekt med hverandre. Kong Harald og dronning Elizabeth er tremenninger, og kronprins Haakon og prins Charles er firmenninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vet at det er et varmt vennskap mellom prins Charles og Camilla og kong Harald og dronning Sonja. Det er de som er tettest i alder, sier Wibecke Lie, mangeårig kongeekspert i NTB.

Invitasjonene til den store banketten ble sendt ut i september, og mange kongelige har ryddet tid i kalenderen til å feire den britiske tronarvingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På gjestelisten står også Serbias kronprinspar Alexander og Katherine og danskenes kronprins Frederik og kronprinsesse Mary, som er blitt gode venner med prins William og Kate.

I Sverige er det statsbesøk fra Italia og derfor er kongeparet og kronprinsparet der opptatt. Men Belgias kong Philippe og dronning Mathilde kommer. Fra Nederland kommer Beatrix, den tidligere dronningen som abdiserte i 2013.