Frankrike slår tilbake mot Trump

Frankrikes president Emmanuel Macron forsøkte å slå an en vennskapelig tone da han la sin hånd på USAs president Donald Trumps kne før de to innledet samtaler i Paris lørdag. Foto: Christophe Petit Tesson / AP / NTB scanpix
Frankrikes president Emmanuel Macron forsøkte å slå an en vennskapelig tone da han la sin hånd på USAs president Donald Trumps kne før de to innledet samtaler i Paris lørdag. Foto: Christophe Petit Tesson / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den franske regjeringen slår tilbake mot en rekke kritiske Twitter-meldinger fra USAs president Donald Trump og antyder at han mangler «vanlig folkeskikk».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump skrev flere meldinger på Twitter der han langet ut mot Frankrikes president Emmanuel Macron tirsdag, samme dag som Frankrike var samlet i sorg over ofrene etter terrorangrepene i november 2015.

– Vi var samlet for å minnes drapet på 130 av våre landsmenn for tre år siden i Paris og Saint-Denis, så jeg vil svare på engelsk: «Vanlig folkeskikk» burde ha vært egnet, sier regjeringens talsmann Benjamin Griveaux onsdag.

«Emmanuel Macron foreslår å bygge sin egen hær for å beskytte Europa mot USA, Kina og Russland. Men det var Tyskland i første og annen verdenskrig – hvordan gikk det for Frankrike? De hadde begynt å lære tysk i Paris da USA kom. Betal for NATO eller ikke!» skrev Trump dagen i forveien.

Problemet er at Macron er så upopulær, fortsatte Trump: «Han prøver bare å skifte tema. Forresten så finnes det ikke noe land som er mer nasjonalistisk enn Frankrike, et veldig stolt folk – og det med rette!»

I en tredje tweet gikk Trump ut mot franske tollsatser på amerikansk vin: «Urettferdig, må endres!»

Feiden mellom de to startet i forrige uke da Macron tok til orde for en «ekte europeisk hær» for å bli mer uavhengig av amerikansk hjelp, men i noen sammenhenger tilsynelatende også for å kunne beskytte seg mot USA. Trump tvitret i helgen at utspillet var «veldig fornærmende».

Personvernpolicy