CNN saksøker Trump for utestengelse av reporter

Her blir Jim Acosta (i forgrunnen) forsøkt fratatt mikrofonen mens han stiller president Donald Trump et spørsmål under en pressekonferanse. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Her blir Jim Acosta (i forgrunnen) forsøkt fratatt mikrofonen mens han stiller president Donald Trump et spørsmål under en pressekonferanse. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyhetskanalen CNN saksøker president Donald Trump og flere av hans rådgivere etter at Det hvite hus har stengt ute reporter Jim Acosta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I søksmålet heter det at Acostas og CNNs rettigheter i tråd med det første og femte grunnlovstillegg er brutt. Her er blant annet reglene for presse- og ytringsfrihet nedfelt.

Kanalen krever at Acosta, som er deres seniorreporter i Det hvite hus, igjen får tilgang.

De saksøkte er, foruten president Trump selv, Trumps stabssjef John Kelly, visestabssjef William Shine, pressetalskvinne Sarah Sanders, Secret Services leder Joseph Clancy og agenten som tok Acostas adgangsbevis.

Tror på medhold

Kanalen skriver på sitt nettsted at de har tro på at søksmålet vil nå fram, og viser til et søksmål fra 1977 der journalisten Robert Sherrill vant etter at han ble nektet adgang til Det hvite hus i 1966.

Kjennelsen fastslo i praksis at journalisten må utgjøre en fysisk trussel mot presidenten for å bli utestengt.

I tillegg har man før pressepasset blir inndratt rett på et varsel, en sjanse til å svare og en skriftlig begrunnelse fra Det hvite hus om hvorfor passet blir inndratt, slik at rettsinstansene kan gjennomgå begrunnelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge CNN har ikke Acosta eller kanalen mottatt noen av disse tingene.

Aktuelt: Trump med nytt utfall mot Macron

Sanders avviser

Sanders kaller CNNs søksmål «spill for galleriet». Hun slår fast at Det hvite hus skal «forsvare seg kraftfullt mot dette søksmålet».

Hun påstår at Acosta «fysisk nektet å gi fra seg Det hvite hus-mikrofonen til en praktikant», og tonet dermed noe ned sin tidligere anklage der Sanders hadde sagt at Acosta gikk til håndgripeligheter mot en «ung kvinne som bare forsøkte å gjøre jobben sin som praktikant i Det hvite hus».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det første grunnlovstillegget blir ikke oppfylt når en enkelt journalist, blant over 150 til stede, forsøker å legge beslag på salen, sa Sanders tirsdag.

– Hvis denne type oppførsel ikke blir holdt i tøylene, hindrer den presidentens, Det hvite hus-stabens og øvrige journalisters evne til å gjennomføre sitt arbeid, sa Sanders.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtte fra kolleger

CNNs advokat Ted Boutrous sier inndragelsen av pressekortet er et klart bevis på at beslutningen ble tatt på grunnlag av CNNs journalistikk.

– CNNs argument er enkelt. Vi kan ikke la det være slik at Det hvite hus kaster ut folk fordi de ikke liker det som blir sagt eller det som meldes. Det er det som skjedde. Det er det første grunnlovstillegget, sier han.

Det hvite hus-korrespondentenes presseforening ønsker CNNs søksmål velkommen.

– USAs president bør ikke vilkårlig velge ut hvem som kan få dekke ham, sier foreningens leder Olivier Knox.

Aktuelt: Anklager om juks under valgene i Florida og Arizona