Rohingyaer rømmer fra flyktningleirer i Bangladesh av frykt for å bli sendt til Myanmar

Flere rohingyaer har stukket av fra flyktningleirer i Bangladesh i frykt for å bli sendt tilbake til Myanmar.
Flere rohingyaer har stukket av fra flyktningleirer i Bangladesh i frykt for å bli sendt tilbake til Myanmar. Foto: Altaf Qadri / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange rohingya-muslimer har stukket av fra flyktningleirer fordi de er redde for hva som vil skje dersom Bangladesh sender dem tilbake til Myanmar denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Bangladesh planlegger å begynne returene av rohingyaene torsdag.

Flere er likevel redde for å reise tilbake, og noen av familiene som skulle være blant de første til å bli sendt tilbake har nå flyktet, ifølge lokale ledere.

– Myndighetene har gjentatte ganger forsøkt å oppmuntre dem som er på listen over dem som skal returneres, til å reise tilbake. I stedet har de blitt redde og flyktet til andre leire, sier Nur Islam fra flyktningleiren Jamtoli til nyhetsbyrået AFP.

Over 720.000 som tilhører folkegruppen rohingya har flyktet fra delstaten Rakhine i Myanmar til Bangladesh etter en offensiv i fjor høst der hæren, ifølge overlevende, gjennomførte massevoldtekter og drap.

2.260 rohingyaer er i den første gruppen som etter planen skal sendes tilbake til Myanmar fra torsdag. 150 flyktninger skal i utgangspunktet returneres daglig til å begynne med, men Bangladesh har understreket at returen er frivillig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hersker likevel forvirring rundt returene blant flyktningene, og mange vil ikke reise tilbake til Rakhine med mindre de får statsborgerskap og andre rettigheter i Myanmar.

– Vi er redd for hele opplegget. Etter som dagen vi skal sendes tilbake kommer nærmere, øker spenningen, sier Mohammad Khaleque, som er blant rohingyaene som har stukket av fra en av flyktningleirene sammen med sin familie.