Brannofre døde på flukt fra flammene i California

Et fly slipper vann over Simi Valley i California. Foto: Ringo H.W. Chiu / AP / NTB scanpix
Et fly slipper vann over Simi Valley i California. Foto: Ringo H.W. Chiu / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

42 personer er bekreftet omkommet i den dødeligste brannen i Californias historie. Antallet forventes å stige, og de overlevende beskriver grusomme scener.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ytterligere 13 personer ble mandag kveld bekreftet omkommet etter brannen nord i California. Totalt 42 personer har mistet livet i brannen, som omtales som Camp Fire. Bare tre av dem er blitt identifisert.

Ytterligere to personer ble funnet døde etter en brann ved Los Angeles sør i delstaten i helgen. Dermed har 44 personer omkommet i branner i California.

Mange av de omkomne er oppdaget i utbrente biler og i ruinene av nedbrente hus. Flere brannofre er også blitt funnet døde ved siden av bilene sine. De rakk aldri å kjøre vekk før de døde av røyken fra flammene.

Det er ventet at antall døde vil stige etter hvert som letemannskapene får søkt gjennom de utbrente områdene.

Paradise brant ned

En av byene som har blitt hardest rammet, er Paradise nord i delstaten. Samtlige 27.000 innbyggere har mistet hjemmet sitt. En tredel av innbyggerne er over 60 år gamle.

Blant de overlevende fra Paradise er 65 år gamle Anita Waters, som trosset flammene og løp tilbake for å hente bilen sin etter først å ha blitt hentet ut av politiet. Mens hun kjørte ut av byen så hun noe forferdelig.

– Det var noen mennesker som satt fast, og bilen sto i flammer. De var inne i bilen, sa hun gråtende til New York Times.

Sheriff Kory Honea i Butte fylke sier at politi og redningsmannskaper vil fortsette arbeidet med å identifisere omkomne med et mobilt DNA-laboratorium, som tar prøver av beinrester eller fragmenter av bein.

– Mitt største ønske er at jeg ikke trenger å komme hit hver kveld for å rapportere om høyere og høyere dødstall, sa Honea.

Bakgrunn: Tidenes verste skogbrann i California

Flere hundre kommet til rette

Sheriffen bekrefter at brannen er den dødeligste i delstatens historie.

– Dette er en hendelse uten sidestykke, sa Honea.

Natt til tirsdag norsk tid bekreftet sheriffen at letemannskapene har hentet inn hunder som er trent opp til å finne levninger etter mennesker.

Politi, sykehus og andre aktører som bistår de rammede innbyggerne, melder om at de får mange telefoner fra personer som leter etter savnede. Sheriff Honea opplyser at 231 personer som ble meldt savnet, er kommet til rette. Myndighetene vet ikke nøyaktig hvor mange som er savnet.

– Den nye abnormalen

Californias guvernør Jerry Brown sendte søndag ut en advarsel om at klimaendringer vil føre til flere branner som Camp Fire.

– Dette er ikke den nye normalen, det er den nye abnormalen. Og denne nye abnormalen vil fortsette, i minst 15 til 20 år. Dessverre forteller de beste forskerne oss at heten, varmen og tørken vil forsterkes, sa Brown.

Mer enn 8.000 brannfolk i hele delstaten kjemper mot flammene, som har ødelagt mer enn 7.000 boliger og bygninger av ulike slag. Det brenner både i skog, busker og gress på områder som til sammen utgjør 840 kvadratkilometer.

Aktuelt: Trump skylder på skogforvaltningen mens skogbrannene i herjer

Trump takker

President Donald Trump sier det er flere ofre for brannene «enn noen noensinne kunne ha tenkt var mulig». I forkant av en markering av den hinduistiske lys-festivalen diwali i Det hvite hus tirsdag takket presidenten brannfolkene og alle andre som med livets innsats har konfrontert «svært store farer».

Samtidig besluttet innenriksminister Ryan Zinke tirsdag å avlyse en planlagt Asia-reise. I stedet drar han til California for å vise støtte til brannofre, pårørende og redningsarbeidere. Zinke skal besøke Paradise og deretter området der brannen herjer sør i delstaten. Zinke skal også møte Brown.

Aktuelt: By utslettet av skogbrann i California

Personvernpolicy