Tidenes dødeligste skogbrann i California

Paradise, California: En spøkelsesby etter møtet med et flammehelvete

Ulmende glør, skjeletter av biler med smeltede vinduer, en katt med svidd, sotdekket pels: Paradise har blitt en spøkelsesby, herjet av den mest ødeleggende skogbrannen som har truffet California.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De 27.000 innbyggerne i byen Paradise har mistet hjemmene sine i det som er den dødeligste skogbrannen i Californias historie.

– Det er ødeleggelse, total ødeleggelse. Det er ganske utrolig at noe som dette har skjedd, sier brannmann Mark Nees, som kom fra nabostaten Oregon for å hjelpe kollegene i California.

– Vi har opplevd mange skogbranner gjennom årene, og personlig er dette den verste jeg har sett, sier Nees til AFP.

De fleste husene er bygget av tre i California, og både i sentrum av byen og i forstedene har flere hus brent helt ned til grunnen.

Det eneste som står igjen er forkullede rester og en og annen mursteinspipe som stikker opp mot himmelen.

Merkelig nok er noen bygninger nærmest uskadd, som en nesten intakt garasje som er omgitt av et smeltet, hvitt plastgjerde.

Den lokale viltoppsynsmannen Jake Olsen dro tilbake til brannruinene av hjemmet for å lete etter konas giftering. Det ble en liten opptur i en ellers bekmørk helg. Se mer i videoen øverst.

Les også: Tidenes verste skogbrann i California

27.000 evakuert

De røde brannbilene, de gule branndressene og de blå lastebilene til elektrikerne er det eneste fargerike i det ellers øde, askefylt og grått landskap.

27.000 innbyggere av Paradise ble evakuert, noen unnslapp bare så vidt flammene.

SE VIDEO: Her flykter de fra branninfernoet

Alle var ikke like heldige. Redningsarbeidere fant lik i nedbrente boliger i Paradise på lørdag mens dødstallene fra flammehavet stiger.

Når en stat er i unntakstilstand kan ikke beboere returnere til området, fortalte en politibetjent til AFP.

Beboere som ville prøve å finne familiemedlemmer, kjæledyr, eller se til at huset deres fortsatt stod, fikk derfor beskjed om å snu. Ingen fikk slippe gjennom, til tross for protester.

– Jeg vet ikke hvor ellers jeg kan lete

Flere evakuerte venter engstelig ved politibarrikadene. Katie McCrary, en gammel dame uten mobiltelefon som ikke har hørt noe fra sine to sønner og barnebarn, er blant dem.

– Jeg vet ikke om de er uskadd eller om de kom seg ut. Jeg har besøkt herbergene i Chico og de er ikke der, forteller hun og referer til nabobyen.

– Jeg vet ikke hvor ellers jeg kan lete, sier McCrary, med sot på genseren, tydelig utslitt etter å ha tilbragt to netter i bilen sin ved en veikant.

Dusinvis av mennesker var fortsatt savnet lørdag.

– Naboen vår og hans datter ble igjen, vi har ikke fått tak i dem og de bor rett under oss, sier Jodie Colvard, som ikke var til stede da evakueringen foregikk.

Hun venter også ved politibarrikadene og er bekymret for hunden sin.

– Schäferen vår er fortsatt der inne. Vi dro tidlig på morgenen og fikk ikke komme inn igjen, så hun er der inne ennå, forteller Colvard.

En ansatt fra et elektrisitetsselskap skrev ned adressen hennes og lovte å se etter hunden.

– Hvis huset fortsatt er der, sier hun.

Fortsatt utrygt

Brannen, som allerede har slukt opp mer enn 390 kvadratkilometer skog, fortsatte å rase i helgen. Natt til mandag var kun 25 prosent av flammene under kontroll.

Det som står igjen av Paradise er fortsatt ikke trygt.

Californias brannvesen skrev på Twitter natt til mandag norsk tid at områdene med rødt advarselsnivå gjennom har økt betraktelig over helgen på grunn av sterke vinder og lav luftfuktighet.

Nees, brannmannen, forteller at det er «områder som ikke har brent ned enda som muligens kan gjøre det hvis varme glør blåser opp igjen».

Med mannskapet sitt jobber han hardt så forholdene ikke blir verre.

– Forhåpentligvis får folk komme tilbake, sier Nees.

Forlatte biler står langs veiene i Paradise, nord for Sacramento, California. Foto: Josh Edelson / AFP

Les også : Desperat søk etter savnede fra skogbrann i California

Denne artikkelen er oversatt og tilrettelagt av Tone Knipperud for ABC Nyheter.

Personvernpolicy