Eksperter inn for å identifisere de omkomne i California

En brannmann går forbi et brennende hus i Malibu i California. Kraftig vind i området har gjort at skogbrannen har spredt seg svært raskt.
En brannmann går forbi et brennende hus i Malibu i California. Kraftig vind i området har gjort at skogbrannen har spredt seg svært raskt. Foto: Noah Berger / AP/NTB Scanpix

Arbeidet er i gang med å identifisere alle omkomne i den mest ødeleggende skogbrannen California har opplevd. Minst 25 er døde og antallet er ventet å stige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til sammen 110 personer er så langt savnet i brannene som fortsatt ikke er slukket etter å ha herjet i flere dager. Mer enn 8.000 brannmannskaper er satt inn i slukningsarbeidet.

Tre store skogbranner dekker nå over 1.000 kvadratkilometer både nord og sør i delstaten.

Aller verst er brannens herjinger i byen Paradise nord i California der hele byen er utslettet. 27.000 innbyggere har mistet hjemmene sine og 23 er bekreftet omkommet.

Les mer: By utslettet av skogbrann i California

Vannslange

Avisene og TV-stasjonene bringer historiene om dem som ikke rakk å komme seg i sikkerhet, og om fortvilte pårørende som ikke greide å få varslet i tide.

Andre nektet å følge myndighetenes befalinger om evakuering fra området. Cathy Fallon var en av dem. Hun forteller hvordan flammene kom som en tsunami og slukte huset. Hun hadde valgt å bli igjen og greide å redde 14 hester og stallen med en vannslange. Men ektemannen endte på sykehus, trolig på grunn av hjerteinfarkt, og både hunden og ni katter ble tatt i brannen.

– Det var fryktelig skremmende når flammene kom gjennom dalen mot huset og stallen. Vi sprøytet kontinuerlig med vann på bygningen og stedene der det tok fyr, forteller hun til AP.

I brannene i Malibu sør i California er det to som er funnet døde. Her er fortsatt 250.000 innbyggere evakuert fra området.

Et ukjent antall bygninger er blitt flammenes rov i den raskt voksende skogbrannen nord i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Et ukjent antall bygninger er blitt flammenes rov i den raskt voksende skogbrannen nord i California. Foto: Noah Berger / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

DNA-sjekk

En mobil DNA-lab og eksperter er på plass for å bistå i arbeidet med å identifisere de døde. Ekspertene skal undersøke restene som er funnet etter dem som er omkommet.

– I noen tilfeller finner vi bare beinrester eller fragmenter av bein. Dette er fryktelig tungt, sier sheriff Kory Honea i Butte county.

Politiet har foreløpig en liste på over 110 personer som er savnet. Håpet er at flere er i trygghet, men at de er ute av stand til å ta kontakt med sine nærmeste på grunn av at alle eiendeler er brent opp eller er borte.

Myndighetene oppfordrer slektninger om å ta med DNA-prøver slik at de kan få identifisert de døde etter at 6.700 bygninger, blant dem svært mange hjem, har brent ned.

Les også: Desperat søk etter savnede fra skogbrann i California

Som i 1933

Brannmannskaper kjemper fortsatt mot flammene som søndag morgen, lokal tid, dekker 440 kvadratkilometer. Mandagen er det meldt mer vind og man frykter at brannene vil ta seg opp.

– Det er varslet liten storm, og det kan skape vanskelig forhold for brannmannskapet det neste døgnet, sier meteorolog Alex Hoon i National Oceanic and Atmospheric Administration til Los Angeles Times.

Californias dødeligste skogbrann var i 1933 i Griffith Park-brannen der 29 personer mistet livet.

Personvernpolicy