200.000 deltok i omstridt markering av Polens uavhengighetsdag

Så mange som 200.000 polakker deltok i markeringen av at det er 100 år siden landet ble selvstendig. Dagen ble preget av strid siden ytre høyre-bevegelsen ONR – Den nasjonal radikale leiren – er en av arrangørene. Foto: Alik Keplicz / AP Photo / NTB scanpix
Så mange som 200.000 polakker deltok i markeringen av at det er 100 år siden landet ble selvstendig. Dagen ble preget av strid siden ytre høyre-bevegelsen ONR – Den nasjonal radikale leiren – er en av arrangørene. Foto: Alik Keplicz / AP Photo / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalister fikk være med da mange tusen polakker tok til gatene i Warszawa for å markere at det er 100 år siden landet fikk sin uavhengighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var markeringer rundt om i hele landet søndag, mens markeringen i hovedstaden ble ledet av president Andrzej Duda.

Så mange som 200.000 mennesker skal ha deltatt i markeringen som omfatter vanlige, patriotiske polakker og velgere som støtter regjeringspartiet Lov og rettferdighet (PiS).

Presidenten sa han ønsket en glad og hyggelig markering og advarte mot faner med krenkende budskap eller kamprop.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki sa også at rasistiske og nasjonalistiske faner som man så under fjorårets marsj ville ikke bli akseptert.

I fjor skapte det sterke reaksjoner da deltakere i marsj ropte rasistiske ukvemsord og bar rasistiske bannere.

Warszawas ordfører forsøkte forgjeves å nekte arrangørene – som inkluderer en ytre høyre-gruppe – å holde uavhengighetsmarsjen gjennom hovedstaden i forbindelse med at det er 100 år siden landet ble gjenopprettet som selvstendig stat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den politiske opposisjonen i landet har støttet forsøket på å avlyse markeringen.

Ifølge BBC ble det observert i tillegg til det polske flagget også noen som holdt faner med symbolene til ytre høyre-partier i Polen og Italia.

Les også: Stoltenbergs advarsel til Macron: – Europa har ikke styrke nok til å greie seg uten USA

Polens uavhengighetsdag markerer at landet gjenoppsto som selvstendighet stat i 1918.

Mellom 1772 og 1795 ble landet stykket opp og innlemmet i Prøysen, Russland og Østerrike-Ungarn i tre omganger. Etter den tredje delingen av Polen opphørte landet å eksistere som egen stat, før landet altså ble gjenopprettet etter drøyt 120 år.

Forsvarsforsker om Europa: – Aldri før har jeg vært så bekymret