Putin: – God samtale med Trump

Russlands president Vladimir Putin (t.h.) snakker med USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel i Paris.
Russlands president Vladimir Putin (t.h.) snakker med USAs president Donald Trump og Tysklands statsminister Angela Merkel i Paris. Foto: Ludovic Marin / AP/NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vladimir Putin har søndag hatt korte møter med Donald Trump og Benjamin Netanyahu under minnemarkeringen for våpenhvilen som fikk slutt på første verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var en ordknapp Putin som møtte pressen på vei ut fra lunsjen i det franske presidentpalasset i Paris søndag, men det russiske nyhetsbyrået RIA Novosti melder at Russlands president bekrefter at han fikk snakket kort med Donald Trump.

På spørsmål om hvordan samtalen gikk, svarte Putin:

– Godt.

Mulig møte under G20

Putins pressetalsperson Dmitrij Peskov utdyper at de to statslederne ikke hadde tid til noen lengre samtale.

– Putin og Trump hilste da de gikk forbi hverandre. De hadde ikke mulighet til å ha noen samtale, sier Peskov til nyhetsbyrået Interfax.

I et tidligere intervju med den Kreml-lojale TV-kanalen Russia Today sa Putin at han sannsynligvis vil få tid til å snakke litt mer med Trump under en arbeidsmiddag senere søndag, men at de to presidentene har avtalt å ikke ha noe lengre møte i Paris, av respekt for sine franske verter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putin legger likevel til at de to sannsynligvis vil få mulighet til å ha et lengre møte i forbindelse med G20-møtet i Buenos Aires senere denne måneden.

Aktuelt: Stoltenberg til fredstoppmøte med Putin og Trump

Putin møtte Netanyahu

Det ble også et kort møte mellom Putin og Israels statsminister Benjamin Netanyahu i Paris søndag. Det var første gang de to møttes etter at det syriske luftforsvaret i september skjøt ned et russisk fly og drepte 15 russiske soldater. Russland har lagt skylden på Israel fordi israelske jagerfly skal ha brukt det russiske flyet som dekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Samtalen med Putin var god og poengtert. Jeg vil til og med si at den var veldig viktig, sier Netanyahu.

– Ut over det ønsker jeg ikke å utdype hva som ble sagt.

Les også: Putin advarer mot nytt våpenkappløp

Ikke bekymret over europeisk hær

Putin sier samtidig til Russia Today at han håper å kunne vende tilbake til Frankrike om kort tid på et lengre statsbesøk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa også at han ikke er bekymret over forslaget Frankrikes president Emmanuel Macron kom med tidligere denne uken om å danne en felles europeisk hær.

– EU er en sterk økonomisk enhet, en sterk union, og det er naturlig at de vil være uavhengige og selvstendige i spørsmål om forsvar og sikkerhet, sier Putin ifølge Reuters.

Les også: – Mulig toppmøte mellom Trump og Putin i november