Valg i utbryterrepublikker i Øst-Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen

Separatistene i de selverklærte folkerepublikkene i Øst-Ukraina holder valg søndag, tross protester fra Vesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innbyggerne i Lugansk og Donetsk skal velge både «statsledere» og medlemmer av lovgivende forsamlinger. Lederne for begge regionene er ventet å bli gjenvalgt.

Soldater var utplassert for å sørge for ro og orden mens stemmegivningen pågikk. Øst-Ukraina kontrolleres av prorussiske opprørere, og i Donetsk er det hengt opp valgplakater hvor folk oppfordres til å stemme «med Russland i ditt hjerte».

Både USA og EU mener valgene i Lugansk og Donetsk vil gjøre det vanskeligere å få en slutt på konflikten i Øst-Ukraina. Over 10.000 mennesker er drept i dette området siden 2014.

– Valgene er ulovlige og mangler legitimitet, og EU vil ikke anerkjenne dem, sa EUs utenrikssjef Federica Mogherini lørdag.

– Disse valgene er en hån, og vi ber Russland stoppe opp og ikke gjennomføre dette, sa USAs spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russiske myndigheter mener på sin side at det er nødvendig med valg for å fylle maktvakuumet som har oppstått etter at lederen for Donetsk-republikken, Aleksander Zakharenko, ble drept i et bombeangrep mot en kafé i august.

– Folk må simpelthen kunne leve og gå videre i livet og sikre en orden i regionen, som er underlagt en blokade og ustanselig trues med makt av Ukrainas myndigheter, sier talskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet.

I 2014 annekterte Russland den ukrainske Krimhalvøya, samtidig som prorussiske grupper begynte et væpnet opprør i Øst-Ukraina. I dag er de verste kampene over, men lavintensitetskonflikten fortsetter å koste sivile og militære liv. Forsøk på forhandlinger har så langt ikke ført til noen løsning på konflikten.