Valg i utbryterrepublikker i Øst-Ukraina

Artikkelen fortsetter under annonsen

Separatistene i de selverklærte folkerepublikkene i Øst-Ukraina holder valg søndag, tross protester fra Vesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne får støtte fra Kreml, og de vestlige maktene har bedt russerne om ikke å sabotere fredssamtalene for regionen. Både USA og EU mener valgene i Lugansk og Donetsk vil gjøre det vanskeligere å få en slutt på den væpnede konfliktene. Over 10.000 mennesker er drept i Øst-Ukraina siden 2014.

– Valgene er ulovlige og mangler legitimitet, og EU vil ikke anerkjenne dem, sier EUs utenrikssjef Federica Mogherini.

– Disse valgene er en hån, og vi ber Russland stoppe opp og ikke gjennomføre dette, sier USAs spesialutsending til Ukraina, Kurt Volker.

Myndighetene i Kreml avviser å etterkomme dette og sier at valgene «ikke har noe å gjøre med» samtalene. Russerne mener derimot det er nødvendig med valg for å fylle maktvakuumet som har oppstått etter lederen for Donetsk-republikken, Aleksander Zakharenko, ble drept i et bombeangrep mot en kafé i august.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Folk må simpelthen kunne leve og gå videre i livet og sikre en orden i regionen, som er underlagt en blokade og ustanselig trues med makt av Ukrainas myndigheter, sier talskvinne Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet.

I 2014 annekterte Russland Krimhalvøya og støttet de væpnede opprørene øst i Ukraina. De verste kampene er over, men lavintensitetskonflikten fortsetter å koste sivile og militære liv. Forhandlingene mellom partene er fastlåst, og fredsavtalene fra 2015 som ble støttet av Vesten, er ikke lenger verdt papiret de er skrevet på.

I både Donetsk og Lugansk er det ventet at de fungerende lederne ville vinne sine respektive valg – Denis Pusjilin i Donetsk og Leonid Pasetsjnik i Lugansk.