USAs stanser tanking av fly i krigen i Jemen

Forvarsminister Jim Mattis har tidligere sagt at USAs støtte til den saudiledede koalisjonen ikke er ubetinget, men Pentagon vil ikke kommentere påstanden om at amerikanerne ikke lenger vil fylle drivstoff på koalisjonens fly. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix
Forvarsminister Jim Mattis har tidligere sagt at USAs støtte til den saudiledede koalisjonen ikke er ubetinget, men Pentagon vil ikke kommentere påstanden om at amerikanerne ikke lenger vil fylle drivstoff på koalisjonens fly. Arkivfoto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA vil ikke lenger fylle drivstoff på fly som deltar i den saudiledede krigsinnsatsen i Jemen, skriver Washington Post.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innskrenkingen av USAs bidrag kommer samtidig med at de internasjonale reaksjonene mot Saudi-Arabias krigsinnsats i nabolandet tiltar. Den økte motstanden skyldes blant annet en rekke luftangrep der titalls sivile – inkludert barn – har blitt drept.

Forsvarsdepartementet Pentagon ville først ikke kommentere artikkelen i Washington Post.

– Vi er i løpende dialog med saudiaraberne. Vi har ingenting å melde nå, sier presseoffiser Rebecca Rebarich.

Senere publiserte Saudi-Arabias statlige nyehtsbyrå en uttalelse der det het at landet hadde økt sin kapasitet til selv å etterfylle drivstoff i luften og i samråd med USA hadde bedt om stans i den gjeldende ordningen.

USAs forsvarsmininster Jim Mattis kom deretter med en uttalelse der han sier at amerikanerne støtter Saudi-Arabias beslutning.

USA bidrar for tiden med fylling av drivstoff for rundt 20 prosent av koalisjonsflyene som flyr tokt over Jemen. Mattis sa i august at USAs støtte «ikke er ubetinget» og sa koalisjonen må «gjøre alt som står i deres makt for å unngå at sivile liv går tapt. Sist måned tok Mattis overraskende til orde for en våpenhvile og ba partene sette seg til forhandlingsbordet innen 30 dager. FN har senere forlenget fristen til ut året.

USA regner Saudi-Arabia som en viktig alliert i regionen, ikke minst som en motvekt til Irans innflytelse. Kritikken mot USAs støtte til regimet i Saudi-Arabia har tiltatt etter drapet på journalist Jamal Khashoggi på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul.