Kraftig økning i antisemittiske handlinger i Frankrike

Frankrikes statsminister Édouard Philippe sier antallet hatefulle handlinger rettet mot jøder økte med 69 prosent i løpet av årets første ni måneder. Foto: AP / NTB scanpix.
Frankrikes statsminister Édouard Philippe sier antallet hatefulle handlinger rettet mot jøder økte med 69 prosent i løpet av årets første ni måneder. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antisemittiske handlinger har økt med 69 prosent i Frankrike så langt i år. – Vi er ikke ferdig med antisemittisme, sier statsminister Eduoard Philippe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsministeren uttalte på Facebook på årsdagen for de brutale angrepene mot jøder under krystallnatten i Nazi-Tyskland i 1938.

– Enhver aggresjon mot en av våre borgere fordi de er jøder er som et ekko av en ny krystall som knuser, skriver Philippe.

– Hvorfor skal vi i 2018 huske på et så smertefullt minne? Fordi vi er veldig langt unna å være ferdig med antisemittisme, skriver han videre.

Antallet antisemittiske handlinger betegner han som «ubarmhjertig».

Etter et rekordår i 2015 falt antallet antisemittiske handlinger i Frankrike med 58 prosent i 2016, og ned ytterligere sju prosent i fjor. Det var imidlertid en økning i voldelige handlinger mot jøder.

I Facebook-innlegget sitt siterer den franske statsministeren holocaust-overlever og nobelprisvinner Elie Weise.

– Den virkelige faren, min sønn, er likegyldighet. Den franske regjeringen lover å ikke være likegyldig, skriver Philippe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Franske myndigheter planlegger å stramme inn reglene for hatytringer på nett neste år, blant annet gjennom å legge press på Facebook og andre giganter for å gjøre mer for å fjerne rasistisk og antisemittisk innhold.

Philippe sier regjeringen også vil «eksperimentere med et nettverk av etterforskere og dommere spesielt trent i kampen mot hatefulle handlinger», som potensielt kan bli en nasjonal styrke.