Bistandsgrupper: Rohingyaer livredde for retur til Myanmar

Hundretusener av rohingyaer lever i leirer i Bangladesh. De er redde for hva som vil skje med dem om de sendes tilbake til Myanmar. Arkivfoto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix
Hundretusener av rohingyaer lever i leirer i Bangladesh. De er redde for hva som vil skje med dem om de sendes tilbake til Myanmar. Arkivfoto: Wong Maye-E / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En plan om retur av rohingyaflyktninger fra Bangladesh til Myanmar kommer for tidlig. Flyktningene er livredde for å vende tilbake, sier flere bistandsgrupper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 720.000 muslimer som tilhører folkegruppen rohingya har flyktet fra delstaten Rakhine i Myanmar etter en offensiv der hæren, ifølge overleverne, gjennomførte masse voldtekter og utenomrettslige drap.

FN-granskere mener den militære ledelsen i Myanmar bør etterforskes for folkemord, men Myanmar har avvist dette. Landet sier det forsvarer seg mot militante rohingyaer som har angrepet politistasjoner.

Uen garantier

Bangladesh og Myanmar har skrevet under avtaler om å la rohingyaene vende hjem, men mange frykter å returnere uten garantier om statsborgerskap, egen sikkerhet og retten til å ferdes fritt. Likevel har de to regjeringene sagt at de vil gjennomføre den første planlagte massereturen i midten av november. Det har fått rohingyaenes støttespillere til å rope et varsku om at forholdene i Rakhine ikke er gode nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De flyktet til Bangladesh for å være trygge, og de er takknemlige for at regjeringen i Bangladesh har gitt dem et fristed, sier en samling av 42 organisasjoner fra bistandsfeltet og sivilsamfunnet. De sier det foreløpig er farlig å starte med returer i stor skala.

– Flyktningene er livredde for hva som vil skje med dem om de blir sendt tilbake nå. De er frustrert over mangelen på informasjon, heter det videre.

Aktuelt: FN-granskere: Et folkemord pågår mot de gjenværende rohingyaene i Myanmar

Frykter internering

Oxfam, World Vision og Redd Barna er noen av organisasjonene som har signert uttalelsen. De sier flyktningene frykter å bli internert i leirer.

Det har vært skjebnen til over 120.000 rohingyaer i Rakhine, som har sittet i leirer i opptil seks år siden volden mellom ulike grupper i delstaten blusset opp i 2012.

Aktuelt: Avtroppende FN-sjef mener Suu Kyi skulle ha trukket seg etter rohingya-offensiven