Meny

Domstol opphever forbud mot polsk nasjonalistmarsj

I fjor skapte det kraftige reaksjoner da tusener av nasjonalister marsjerte i Warszawas gater på uavhengighetsdagen. Byens ledelse forsøker å stanse årets marsj. Arkivfoto: Czarek Sokolowski / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
En polsk domstol har opphevet forbudet mot en nasjonalistmarsj i Warszawa på landets uavhengighetsdag.

Warszawas ordfører bestemte seg for å nekte det arrangørene – som inkluderer en ytre høyre-gruppe – kaller en uavhengighetsmarsj gjennom hovedstaden i forbindelse med at det er 100 år siden landet ble gjenopprettet som selvstendig stat.

– Warszawa har lidd nok under aggressiv nasjonalisme, sa ordfører Hanna Gronkiewicz-Waltz om beslutningen om å stanse den planlagte marsjen søndag.

Torsdag opphevet en domstol i hovedstaden forbudet og sa det ikke var tilstrekkelig støtte i loven for å stanse marsjen. Det er ventet at myndighetene i byen vil anke kjennelsen.

Gronkiewicz-Waltz sa bekymringer rundt sikkerheten også bidro til avgjørelsen. Politiet kunne ikke garantere at de ville ha nok mannskap tilgjengelig i forbindelse med marsjen.

I fjor skapte det store reaksjoner da deltakere i «uavhengighetsmarsjen» ropte rasistiske ukvemsord og bar rasistiske bannere. Ytre høyre-bevegelsen ONR – Den nasjonal radikale leiren – er en av arrangørene. I 2017 deltok rundt 60.000 personer.

Polen gjenoppsto som selvstendig stat i 1918. Mellom 1772 og 1795 ble landet stykket opp og innlemmet i Prøysen, Russland og Østerrike-Ungarn i tre omganger. Etter den tredje delingen av Polen opphørte landet å eksistere som egen stat, før landet altså ble gjenopprettet etter drøyt 120 år.

(©NTB)

Populært