Meny

Rettssak mot Ecuadors ekspresident utsatt

Tilhengere av Rafael Correa demonstrere utenfor høyesterett da det ble diskutert hvorvidt ekspresidenten skulle stevnes i en bortføringssak fra tiden hans som president. Foto: Dolores Ochoa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Rettssaken mot Ecuadors tidligere president Rafael Correa var knapt i gang før den ble utsatt. Correa befinner seg i utlandet og kan ikke dømmes i sitt fravær.

Sammen med tre andre menn er den tidligere statslederen tiltalt for bortføringen av en tidligere politiker i 2012. Correa er mistenkt for ha vært involvert i saken, som skjedde midt i hans ti år lange presidentgjerning.

Onsdagens rettsmøte i hovedstaden Quito gikk bak lukkede dører og varte i over tre timer. Bare partenes advokater var til stede, og dommer Daniella Camacho bestemte seg for å utsette saken.

Correa selv har siden 2017 levd i eksil i sin kones hjemland Belgia, og rettssaken mot ham kan ikke starte før han er pågrepet eller melder seg.

– Det ville nesten ha vært selvmord å reise tilbake under de nåværende forholdene, men hvis jeg var singel ville jeg ha gjort det, sa Correa i sommer. Han mener arrestordren er politisk motivert og at landets nye president – og Correas tidligere allierte – Lenin Moreno står bak.

De andre tiltalte er to politimenn og den tidligere sjefen for den ecuadorianske etterretningstjenesten Senain. Agentene har vært i et vitnebeskyttelsesprogram siden de forklarte at Correa hadde beordret bortføringen av Fernando Balda, som hadde flyktet til Colombia.

Balda ble frigitt av colombiansk politi kort tid etter at han ble bortført i landets hovedstad Bogotá.

(©NTB)

Populært