Meny

Australia med investeringsløft i Stillehavet

Statsminister Scott Morrison vil bruke milliarder på økte investeringer og økt tilstedeværelse i en region der Kinas innflytelse vokser. Foto: Mick Tsikas / AAP Image / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Australia skal bruke 3 milliarder dollar på investering og eksport til nabolandene i Stillehavet, en region der Kina er en stor aktør.

Statsminister Scott Morrison presenterte torsdag planene for milliardinvesteringer, blant annet gjennom et infrastrukturfond på 2 milliarder australske dollar, et beløp som tilsvarer rundt 12 milliarder norske kroner. I tillegg skal Australias eksportkredittordning få tilført 1 milliard dollar ekstra.

Den australske offensiven er ikke bare av økonomisk art. Landet vil også øke sitt militære og diplomatiske samarbeid med øystatene i det sørlige Stillehavet, der Kinas innflytelse vokser.

Australia skal sørge for å ha en diplomatisk tilstedeværelse i samtlige av de 18 medlemslandene i den mellomstatlige organisasjonen Pacific Islands Forum. Det planlegges fem nye ambassader – i Palau, Marshalløyene, Fransk Polynesia, Niue og Cookøyene.

(©NTB)

Populært