Meny

Sør-Afrika går til valg i mai

President Cyril Ramaphosa går inn for å holde valg i mai. Den endelige valgdatoen blir trolig bestemt i februar. Foto: Gianluigi Guercia / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Sør-Afrikas president planlegger å holde valg i landet i mai neste år. Et presset ANC håper å gjenvinne velgernes tillit.

Partiet, som har styrt Sør-Afrika siden apartheidpolitikken ble opphevet og alle landets borgere kunne stemme, gjorde sitt dårligste valg i lokalvalgene i 2016.

Siden da har ANC kvittet seg med den skandalebefengte partilederen og presidenten Jacob Zuma og erstattet ham med Cyril Ramaphosa. Håpet er at det vil bidra til å lokke velgerne tilbake i mai 2019.

– Kommisjonen har møtt presidenten, og etter det kunngjorde presidenten at han vil holde valg før utgangen av mai. Normalt avvikles valget på en onsdag i mai, og vi håper å få det i stand på en onsdag etter 7. mai, sier valgkommisjonens leder Glen Mashinini. Det er ventet at Ramaphosa vil fastsette den endelige valgdatoen i februar.

Opposisjonspartiet Democratic Allianse (DA) og det radikale Economic Freedom Fighters (EFF) håper på sin side på fremgang i et land der arbeidsledigheten er rekordhøy og ligger på nærmere 28 prosent, samtidig som raseforskjellene er svært alvorlige.

Ved det forrige nasjonale valget i Sør-Afrika i 2014 fikk ANC en oppslutning på 62 prosent. DA endte på 22 prosent, mens EFF fikk 6 prosent av stemmene

En måling fra oktober viser at 48 prosent ville stemt på ANC, med 11 prosents oppslutning til hvert av de to andre store partiene.

(©NTB)

Populært