Meny

Trudeau sier unnskyld til jødiske flyktninger som ble avvist før krigen

Statsminister Justin Trudeau sa onsdag unnskyld for at Canada avviste et skip med jødiske flyktninger i 1939. Flere av dem om bord ble drept i nazistenes jødeutryddelse under krigen. Foto: Sean Kilpatrick / The Canadian Press / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Canadas statsminister sa onsdag unnskyld til jøder på flukt fra Nazi-Tyskland som ble nektet innreise i Canada før andre verdenskrig.

– I dag står jeg her for å si unnskyld langt på overtid til de jødiske flyktningene som ble avvist av Canada, sa Trudeau i en tale til nasjonalforsamlingen.

– Selv om det har gått tiår siden vi vendte de jødiske flyktningene ryggen, har tiden ikke kunnet fri oss fra skylden eller lettet på skammen, fortsatte han.

Den konkrete hendelsen statsministere viser til gjelder et skip med 907 tyske jøder som kom til Canada i 1939, på flukt fra nazistenes undertrykkelse. Skipet måtte vende tilbake til Europa, og mange av dem om bord endte livet i jødeutryddelsen under andre verdenskrig.

Trudeau trakk fram angrepet på en synagoge i Pittsburgh nylig, der elleve mennesker ble skutt og drept, som en «tragisk påminnelse» om antisemittisme fremdeles eksisterer i Canada og ellers i verden. Han ba alle canadiere kjempe mot «fremmedfiendtlige og antisemittiske holdninger». Statsministeren påpekte også at det er 80 år siden Krystallnatten, da jødiske hjem og forretninger i Tyskland ble angrepet.

Før talen møtte Trudeau en kvinne som var om bord på skipet og som nå bor i Canada.

(©NTB)

Populært