Meny

Amnesty frykter Saudi-Arabia vil henrette tolv sjiamuslimer

Kronprins Mohammed bin Salman under en konferanse i Riyadh for to uker siden. Saudi-Arabia er blant de landene i verden som henretter flest personer. Forbrytelser som terror, drap, voldtekt, ran og narkotikaforbrytelser kan alle straffes med døden. Foto: Saudi Press Agency / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Amnesty International frykter at tolv saudiarabiske sjiamuslimer kommer til å bli henrettet innen kort tid.

Sakene til de dødsdømte mennene er overført til et mektig sikkerhetsbyrå som rapporterer direkte til kongen, noe som tyder på at henrettelsen kan være nært forestående.

De tolv ble dømt til døden i en masserettssak i 2016 etter å ha blitt kjent skyldige i å ha spionert på vegne av erkerivalen Iran. Amnesty betegner rettssaken som svært urettferdig.

– Mennenes familier er skrekkslagne over utviklingen og mangelen på informasjon om hvilken status sakene til deres kjære har, skriver Amnestys direktør for Midtøsten og Nord-Afrika, Heba Morayef, i en uttalelse onsdag.

Sjiamuslimene utgjør anslagsvis 10–15 prosent av Saudi-Arabias 32 millioner innbyggere, men det finnes ikke offisielle tall.

Sjiaer har arrangert enkelte demonstrasjoner øst i landet for å protestere mot det de mener er diskriminering i det sunnimuslimske kongedømmet. Det autoritære regimet avviser at sjiaene blir diskriminert.

(©NTB)

Populært