Demokratene vinner flertall i Representantenes hus

VIDEO: Dette sa Nancy Pelosi, leder for Demokratene i Representantenes hus da resultatet ble kjent.
Artikkelen fortsetter under annonsen

CNN, Fox News, CBS og NBC spår at Demokratene vinner flertall i Representantenes hus. CNN sier de kan vinne minst 37 mandater og få klart flertall.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Demokratene har plukket opp nye plasser i Representantenes hus over hele landet.

Ifølge CNN mangler de nå bare fire plasser for å ha sikret seg flertall, og deres kandidater leder i ytterligere 16 kretser rundt om i landet der opptellingen er i gang.

I tillegg ligger de an til å vinne en rekke nye plasser i delstater på Vestkysten, blant annet California, der valglokalene ennå ikke er stengt.

Alle 435 plasser i Representantenes hus var på valg, og det trengs 218 for å få flertall. Demokratene hadde fra før 193, mens Republikanerne hadde 237. Fem plasser var ledige.

Les også: Trump: – Enorm suksess

Ole Moen: – Demokratene kan ha hevntanker

Kvinner kan ha avgjort valget

Jublende demokrater på valgvake i New York. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Jublende demokrater på valgvake i New York. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

De fleste av de nye mandatene til Demokratene er fra forstedene til større eller mindre byer, som Denver i Colorado, Philadelphia og Pittsburgh og Miami.

I stor grad skyldes seirene at college-utdannede kvinner har forlatt Republikanerne i store skarer. Over halvparten at de nye demokratiske kongressrepresentantene er også kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et demokratisk flertall i Representanthuset vil gjøre det mye vanskeligere for president Donald Trump å få gjennom sin politikk. Alle komiteene i Huset vil nå ledes av demokrater.

Les også: Mer mangfoldig kongress etter valget

Trump kan bli etterforsket

Fakta om mellomvalget i USA:

* USA holder valg annethvert år. Siden presidenten velges for fire år, gjelder mellomvalget bare Kongressen, guvernører og lokalvalg.

* Valget holdes første tirsdag i november, i år 6. november.

* Nasjonalforsamlingen Kongressen har to kamre: Representantenes hus og Senatet. I år er alle medlemmene av Representantenes hus og en tredel av senatorene på valg.

* Senatorene velges for seks år og medlemmene av Representantenes hus for to år.

* Hver av USAs 50 delstater har to senatorer og et antall medlemmer av Representantenes hus som står i forhold til folketallet. I Representantenes hus er det til sammen 435 plasser.

* Tynt befolkede stater som Wyoming og Alaska har bare ett medlem av Representantenes hus, mens den mest folkerike, California, har 53.

* Det er 100 medlemmer av Senatet. I år er 33 senatorer på valg: 23 demokrater, åtte republikanere og to uavhengige som politisk ligger nærmest Demokratene.

* I dag er 51 av senatorene republikanere, mens 49 er demokrater eller uavhengige. Også i Representantenes hus har Republikanerne flertall.

* Timene etter midnatt norsk tid: Valgdagsmålinger og resultater blir kunngjort etter hvert som valglokaler stenger og opptellingen er i gang.

Alle lovforslag kan stanses av Representantenes hus, som også har styringen over budsjettet.

Et demokratisk Hus kan også iverksette etterforskning av Trumps finanser og russisk innblanding i amerikanske valg, og Huset har myndighet til å innkalle vitner til høringer og kan trolig kreve å få utlevert Trumps skattepapirer, som han har nektet å gi fra seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pelosi vil ikke ha krig mot republikanerne i Kongressen

Toppdemokraten Nancy Pelosi sier hun ønsker forsonende løsninger, etter at hennes parti tok kontroll over Representantenes hus.

Demokratenes Nancy Pelosi maner til ro. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Demokratenes Nancy Pelosi maner til ro. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– I dag handler om mer enn Demokrater og Republikanere. Det handler om å gjenopprette en balanse under Trump-administrasjonen, sa Pelosi på en pressekonferanse etter at det ble klart at Demokratene vinner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Representantenes hus, mens Republikanerne beholder kontrollen i Senatet.

Hun understreket likevel at Demokratene i Kongressen vil jobbe for forsonende løsninger.

– Vi har hatt nok splittelse. Det amerikanske folket vil ha fred, og de vil ha resultater, sier Pelosi, som er Demokratenes gruppeleder i Representantenes hus.

Les også: Demokratenes håp mot Trump i 2020?

Mer mangfoldig kongress etter valget

Kongressen blir mer mangfoldig etter at velgerne har valgt de to første kvinnelige muslimene og den første kvinnen fra urbefolkningen tirsdag.

Det blir også flere kvinner i Representantenes hus enn noen gang tidligere, viser valgresultatene onsdag.

Ilhan Omar fra Minnesota, som er av somalisk opprinnelse, og Rashida Tlaib fra Michigan, som har palestinsk bakgrunn, er blant de nye demokratene i Representantenes hus.

I Kansas ble Sharice Davis den første kvinnen fra USAs urbefolkning som er valgt inn i Kongressen, og det ligger an til at én til, Deb Haaland, blir valgt i New Mexico.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ayanna Pressley blir første svarte kvinne fra Massachusetts etter at hun ble valgt inn fra et distrikt ved Boston, mens Alexandria Ocasio-Cortez blir den yngste representanten i Huset.

Colorado får den første homofile guvernøren i USA med demokraten Jared Polis.

Men Stacey Abrams tapte kampen om å bli demokratisk guvernør i Georgia. Hun ville ha blitt USAs første svarte kvinnelige guvernør. Også Andrew Gillum tapte med knapp margin valget i Florida som ville gjort ham til statens første afroamerikanske guvernør.

Les også: Pelosi vil ikke ha krig mot republikanerne i Kongressen

(Video: Dette er mellomvalget i USA)