Meny

Oumuamua-mysteriet:

– Teknologisk vrakgods med utenomjordisk opphav?

Det interstellare objektet Oumuamua raste gjennom vårt solsystem i fjor høst. Nå spør astrofysikere ved Harvard-universitetet seg om det kan ha vært en fungerende romsonde fra en fremmed sivilisasjon.

I serien glade spekulasjoner vender vi i dag tilbake til det mystiske, sigarformede objektet Oumuamua, som passert gjennom vårt solsystem i 315.000 km/t i fjor høst, tok en krapp sving ved solen og forlot oss like snart i overraskende høy hastighet.

Navnet er hawaiisk og betyr «en budbringer fra den fjerne fortid.» I en ny studie legger to Harvard-forskere frem teorien om at objektet kan ha vært nettopp en slik budbringer.

Harvard-forskerne mener objektet kan ha brukt strålingen fra stjerner som vår sol til å drives frem gjennom rommet. De påpeker at sammenlignbare lysseil allerede finnes på jorden;

«En mer eksotisk teori er at Oumuamua er en fungerende sonde som bevisst ble sendt til vårt solsystem fra en utenomjordisk sivilisasjon», fortsetter forskerne.

Utenomjordiske romsonde?

Det interstellare objektet ble fotografert av William Herschel-teleskopet på La Palma. Foto: A. Fitzsimmons, QUB/Isaac Newton Group, La Palma.

19. oktober 2017 ble Oumuamua det første objektet av interstellar opprinnelse som har blitt observert i vårt solsystem. En rekke teleskop studerte det i tre netter før det forsvant ut av syne. Interstellart betyr at det har sitt opphav utenfor vårt solsystem, og har reist i rommet mellom stjernene på vei hit.

Oppdagelsen kom fullstendig overraskende på fagfolk, som tidligere mente sannsynligheten for besøk fra slike objekter var forsvinnende liten. Oumuamua har en mer avlang form enn noen kjent asteroide i solsystemet. Den hadde også en uventet bane.

Les også: Solsystemets mystiske, avlange gjest oppførte seg ikke som forventet

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oumuamua beveget seg vekk fra Solen langt raskere enn antatt. Illustrasjon: European Southern Observatory.

– Vrakgods fra en fremmed siviliasjon

Oumuamua ble grundig studert på sin ferd ut av solsystemet i desember i fjor. Det ble ikke påvist for eksempel radiosignaler som kunne hinte om fremmed teknologi.

Den nye Harvard-studien holder likevel døren på gløtt for denne teorien, og foreslår at Oumuamua kan være teknologisk vrakgods av utenomjordisk opphav, et «lysseil», foreslår de to Harvard-forskere ved Smithsonian-instituttet for astrofysikk.

Deres forslag tar utgangspunkt i objektets uventede fartsøkning på vei ut av solsystemet i januar 2018. På vei ut av solsystemet tok romteleskopet Hubble bilder som viste at objektet akselererte, snarere enn å sakke av som forventet. Den mest sannsynlige forklaringen, mente astrofysikere, var at Oumuamua økte fart da den mistet materiale på grunn av solvarmen. Men Oumuamua hadde ikke den forventede «koma», atmosfæren av støv som vanligvis omgir kometer.

Siden oppdagelsen har forskere lagt frem konkurrerende teorier om objektets opphav. De fleste har konkludert at Oumuamua er det første observerte interstellare objekt i solsystemet.

Øvrige kilder: Phys.org , Scientific American.

Les også: – Reiste millioner av år før den nådde vårt solsystem

Illustrasjon: Nasa/ESA.Oumuamuas rotasjon. Grafikk: NASA/JPL-Caltech
Populært