Sunday Times: EU og Storbritannia nær enighet om irskegrensa

Britenes statsminister Theresa May skal ifølge Sunday Times ha kommet i mål med en avtale om irskegrensa, men talspersonene hennes skal ha kalt meldingene om dette for spekulasjoner. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
Britenes statsminister Theresa May skal ifølge Sunday Times ha kommet i mål med en avtale om irskegrensa, men talspersonene hennes skal ha kalt meldingene om dette for spekulasjoner. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannia inngår en midlertidig tollavtale med EU, og unngår dermed en «hard irsk» grense, ifølge Sunday Times.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brexit-forhandlingene har stått i stampe, og det siste, store problemet har vært irskegrensen, der det i dag er åpen grense mellom britiske Nord-Irland og Irland. London og Brussel har tilsynelatende hatt vidt forskjellige syn på hvordan gjeninnføringen av en «hard grense» mellom de to irske områdene skal unngås når Irland forblir i EU, mens Nord-Irland går ut som en del av brexit.

Sunday Times' kilder opplyser at statsminister Theresa May nå har gjort en avtale der EU går med på å legge til i skilsmisseavtalen at hele Storbritannia, inkludert Nord-Irland, er i en midlertidig tollordning med EU. Den skal sikre at irskegrensen forblir som nå.

For å unngå at brexit-tilhengerne ser på denne avtalen som en permanent ordning, er det lagt inn en klausul om nettopp det, en såkalt exit-klausul. May må sikre nok stemmer for å få avtalen gjennom i parlamentet, påpeker avisa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mays talsperson nekter å bekrefte opplysningene om en avtale og kaller dem spekulasjoner, ifølge Sky News.

I avtalen går EU med på at rutinemessig kontroll av gods og varer gjennomføres på fabrikker og i butikker, heller enn på grensa, ifølge avisa.

Avtalen åpner også for at Storbritannia inngår en frihandelsavtale med EU à la den Canada og EU signerte i 2016.