Frankrikes statsminister på historisk slagmark i Vietnam

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes statsminister Édouard Philippe besøkte lørdag Diên Biên Phu i Vietnam, der slaget som markerte slutten på den franske kolonitiden sto.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Philippe ankom Vietnam fredag. Han er den andre høytstående franske lederen som besøker det historiske stedet etter president François Mitterrand i 1993. Hans besøk i Vietnam avsluttes søndag.

– Det er vanskelig å se for seg at dette i flere måneder var åsted for harde kamper, sa Philippe etter å ha blitt vist rundt i et tidligere fransk underjordisk kommandosenter.

Philippe uttalte før besøket at reisen til Diên Biên Phu, sammen med flere franske veteraner, vil gi en mulighet til å vise respekt for de tusenvis som kjempet.

13.000 personer ble drept på begge sider av krigen i løpet av det 56 dager lange slaget i den avsidesliggende dalen i 1954. Franske soldater og fremmedlegionærer, som var bedre utstyrt, men i undertall, ble til slutt omringet og nedkjempet av vietnamesiske kommuniststyrker. Det ydmykende nederlaget betydde slutten på den franske kolonitiden i Vietnam.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vietnam ble deretter splittet i to–en kommunistisk nordlig del og en amerikanskvennlig sørlig del. Det var bakteppet for at USA trådte inn i stadig større grad. To tiår med krig endte til slutt med gjenforening og amerikansk nederlag i Vietnamkrigen i 1975.

I dag er Frankrike en av Vietnams viktigste allierte, med militærsamarbeid og utstrakt handel.