Demonstrasjonene i Pakistan fortsetter etter frikjennelsen av Asia Bibi

Protestene mot frikjennelsen av den kristne kvinnen Asia Bibi, som opprinnelig ble dømt til døden for blasfemi 2010, fortsatte på tredje dagen fredag. Foto: Muhammad Sajjad / AP / NTB scanpix
Protestene mot frikjennelsen av den kristne kvinnen Asia Bibi, som opprinnelig ble dømt til døden for blasfemi 2010, fortsatte på tredje dagen fredag. Foto: Muhammad Sajjad / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skoler, butikker og veier holdes stengt på grunn av opptøyer etter at den kristne kvinnen Asia Bibi ble frikjent for blasfemi i Pakistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye sto fredag stille i landet da opptøyene etter frikjennelsen fortsatte på tredje dagen. Skoler, kontorer, butikker og veier var stengt som følge av demonstrasjonene, i tillegg hadde myndighetene plassert ut politi og soldater for å beskytte offentlige bygninger.

Opptøyene startet onsdag etter at pakistansk høyesterett frikjente Asia Bibi, som i 2010 ble dømt til døden for blasfemi. Bibi ble året før arrestert etter en krangel med muslimske kvinner og anklaget for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed.

Hvem er Asia Bibi?

* Asia Noreen, født 1971, bedre kjent som Asia Bibi, er en kristen pakistansk firebarnsmor.

* Hun ble dømt til døden i 2010 for å ha fornærmet muslimenes profet Muhammed.

* Under en opphetet diskusjon med noen muslimske kvinner i juni 2009 skal hun ifølge anklagene ha sagt at Jesus døde på korset for å fri alle mennesker fra synd og spurte dem om hva deres profet har gjort for dem. Bibi har hele tiden benektet anklagene.

* Saken tiltrakk seg oppmerksomhet fra internasjonale menneskerettighetsgrupper og ble raskt den mest profilerte av de mange blasfemisakene i landet.

* Bibi har fått bred internasjonal støtte. Samtidig har pakistanske islamister krevd at dommen måtte fyllbyrdes.

* Pakistansk høyesterett har nå omgjort dommen. Bibi skal løslates, men pakistanske myndigheters vilje til å beskytte henne og hennes familie blir trukket i tvil.

Det var ventet at avgjørelsen ville møte stor motstand, særlig blant islamister som har krevd Bibi henrettet. Kjennelsen utløste raseri og det har vært uro i nesten alle storbyer i Pakistan. Flere tusen deltok i demonstrasjonene, og noen av dem kastet stein mot politiet.

Bakgrunn: Kristen kvinne vil dra fra Pakistan etter frikjennelse for blasfemi

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringens anstrengelser for å forhandle med lederne av Tehreek-Labbaik Pakistan (TLP), som står bak demonstrasjonene, har ikke ført til noen løsning. TLP-leder Khadim Rizvi sa til sine støttespillere i Lahore at de ikke kommer til å stanse protestene før dommerne som fikk Bibi frikjent blir spraket og Bibi blir hengt.

Asia Bibis bror James Masih sier hun ikke er trygg i Pakistan og at hun har levert inn nødvendige papirer for å sette i gang prosessen med å forlate landet. Masih sier ikke noe om hvor søsteren ønsker å dra, men Frankrike og Spania har tilbudt henne asyl.

Bakgrunn: – Jeg kan ikke tro det jeg hører. Kan jeg slippe ut nå?