Kilder: Saudi-Arabias kronprins skal ha beskrevet Khashoggi som farlig islamist

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi var bosatt i USA og skrev for The Washington Post. Han ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul, der han skulle hente noen personlige papirer. Foto: AP /NTB scanpix
Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi var bosatt i USA og skrev for The Washington Post. Han ble drept på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul, der han skulle hente noen personlige papirer. Foto: AP /NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman skal i en telefonsamtale med Donald Trump ha beskrevet journalisten Jamal Khashoggi som en farlig islamist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtalen, der også Trumps svigersønn Jared Kushner og Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton deltok, fant ifølge kilder sted 9. oktober, noen dager etter at Khashoggi var meldt savnet, men før Saudi-Arabia innrømmet at han var blitt drept i landets konsulat i Istanbul.

I samtalen oppfordret kronprinsen USA til å bevare båndene mellom Washington og Riyadh. Kronprinsen sa at Khashoggi var medlem av Det muslimske brorskap, hevder kildene overfor The Washington Post.

Forsøket på å kritisere Khashoggi privat står i strid med senere uttalelser fra Saudi-Arabia.

– Hendelsen som fant sted, er svært smertefull for alle saudiarabere, sa kronprinsen selv i forrige uke.

Saudi-Arabias ambassadør til USA, Khalid bin Salman, beskrev i forrige måned Khashoggi som «en venn» som viet «en stor del av livet sitt til å tjene sitt land».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Jamal Khashoggi:

* 59 år gammel saudiarabisk journalist, kommentator og kritiker av kronprins Mohammed bin Salman.

* Forsvant etter å ha gått inn i Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia 2. oktober 2018.

* Saudiarabiske myndigheter innrømmet 18 dager senere at han døde på konsulatet og hevdet at det skjedde under en slåsskamp.

* Sto i årevis nær kongefamilien, har vært rådgiver for regjeringen og har nære bånd til Saudi-Arabias elite. Hadde en lang karriere i hjemlandet som journalist, redaktør og kommentator.

* På 1980- og 90-tallet intervjuet han flere ganger al-Qaida-lederen Osama bin Laden i Afghanistan.

* I september 2017 forlot Khashoggi hjemlandet, ifølge ham selv fordi han fryktet å bli pågrepet, i likhet med mange aktivister og regimekritikere.

* Det siste året har han som skribent vært svært kritisk til den mektige kronprinsens politikk, spesielt krigen i Jemen, den diplomatiske striden med Canada og pågripelsene av kvinnerettsaktivister.

* Khashoggi hadde det siste året bodd i eksil i USA. Han har blant annet skrevet for The Washington Post. Han har beskrevet hjemlandet som preget av frykt, trusler og pågripelser.

Familien avviser

Khashoggis familie avviser kronprinsens karakteristikk av journalisten.

– Jamal Khashoggi var ikke medlem av Det muslimske brorskap. Han avviste slike påstander gjentatte ganger de siste årene. Jamal Khashoggi var ingen farlig person på noe vis. Å hevde noe annet vil være latterlig, heter det i familiens uttalelse.

– Selv om han hadde sympati med noen av Det muslimske brorskaps mål, var han også sterkt uenig med mange av deres ståsteder, spesielt når det gjelder Saudi-Arabia, uttaler familien.

En person med kjennskap til telefonsamtalen sier Bolton ikke sluttet seg til kronprinsens beskrivelse av Khashoggi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En saudiarabisk tjenestemann bekrefter at «rutinesamtaler finner sted fra tid til annen», men avviser at kronprinsen har uttalt seg slik avisens kilder hevder.

Sanksjoner

Både i utenriksdepartementet og Pentagon vurderes det nå en rekke reaksjonsformer overfor Saudi-Arabia. Et tiltak skal gå ut på å straffe Riyadh med å kreve slutt på Saudi-Arabias blokade av Qatar, eller å avslutte krigen i Jemen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utenriksminister Mike Pompeo sier det kan ta «en håndfull uker til» før Washington har samlet inn nok bevis til å kunne innføre sanksjoner rettet mot saudiarabere ansvarlig for drapet på Khashoggi.

– Vi fortsetter arbeidet med å få forståelse for mønsteret av fakta i saken. Vi vurderer å iverksette sanksjoner mot personer som vi har vært i stand til å identifisere til nå og som har vært involvert i drapet, sa Pompeo i et intervju med radiostasjonen KMOX i Missouri torsdag.

– Liket ble oppløst

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ringte torsdag til Trump for å diskutere blant annet Khashoggi-etterforskningen, ifølge personer med kjennskap til samtalen. Men ingen av partene har i utskrifter av samtalene bekreftet at Khashoggi-drapet var samtaletema.

Imidlertid uttalte Erdogans rådgiver Yasin Aktay seg om drapet fredag. Aktay sa det er grunn til å anta at Khashoggi, etter å ha blitt drept og partert, ble oppløst i syre for å ødelegge alle spor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser nå at liket ikke bare ble kuttet opp. De fjernet det ved å løse det opp. Ifølge den seneste informasjonen vi har, parterte de først liket for å gjøre det enklere å løse det opp, sa Aktay.

– Å drepe en uskyldig person er en kriminell handling. Behandlingen og omfanget av det som ble gjort mot liket er en annen kriminell handling og en vanære, sa Aktay.