Australia flytter barn fra omstridt flyktningleir på Nauru

Leger Uten Grenser (MSF) har slått alarm om forholdene for dem som bor i leiren og er sterkt bekymret for den mentale tilstanden til både barn og voksne. Foto: Medecins Sans Frontieres / AP / NTB scanpix
Leger Uten Grenser (MSF) har slått alarm om forholdene for dem som bor i leiren og er sterkt bekymret for den mentale tilstanden til både barn og voksne. Foto: Medecins Sans Frontieres / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Australske myndigheter flytter barna som er igjen i den omstridte flyktningleiren på Nauru. Flere av dem må rett på sykehus, melder The Australian.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Av barna som er flyttet de siste dagene, er 13 av dem sendt rett til sykehus i de store byene i Australia.

Båtflyktninger som ankommer Australia, har siden 2013 blitt sendt til den lille øya Nauru, hvor det bor 13.000 mennesker, inkludert flyktninger og asylsøkere. Forholdene der er sterkt kritisert og i oktober vakte det oppsikt da Naurus regjering vedtok å bortvise alle Leger Uten Grensers (MSF) nødhjelpsarbeidere, til tross for at menneskene der sårt trenger all hjelp de kan få.

Nå melder The Australian at myndighetene i det stille har relokalisert flyktningbarna vekk fra Nauru og vil fortsette med til alle er flyttet, før utgangen av 2018. De siste årene skal 244 barn ha blitt flyttet. For noen måneder siden var det 120 igjen der, mens det skal være rundt 40 stykker igjen der nå.

Bakgrunn: FN-utsending kritiserer Australias flyktningpolitikk

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Scott Morrison bekrefter etter artikkelen at barn har blitt flyttet fra Nauru og at det har pågått en stund, ifølge news.com.a u torsdag morgen. Han sier det er gjort i tråd med regjeringens politikk og at han ikke har vært opptatt av å skape oppstyr rundt det.

I alt skal 46 barn ha blitt født i flyktningleiren på Nauru siden 2012.

Det er blitt ropt varsku både om de fysiske og psykiske forholdene for flyktningene på øya. MSF har behandlet 78 pasienter som har forsøkt å begå selvmord, har selvmordstanker eller skader seg selv på Nauru. Mange barn lider av traumer og sliter med å spise, drikke og prate.

Statsminister Morrison understreker at forflyttingen av barn ikke innebærer at Australia endrer sin strenge grensepolitikk.

Aktuelt: Ber om at barn får forlate omstridt migrantleir i Stillehavet