Norsk-iraner fengslet for attentatplaner i Danmark

Finn Borch Andersen, sjef for PET, holder pressekonferanse i København tirsdag den 30. oktober 2018. En norsk-iraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran.
Finn Borch Andersen, sjef for PET, holder pressekonferanse i København tirsdag den 30. oktober 2018. En norsk-iraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran. Foto: Martin Sylvest/ritzau Scanpix / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En norsk statsborger er pågrepet i Sverige, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot eksiliranere i Danmark. Mannen nekter straffskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske statsborgeren ble pågrepet av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i Göteborg 21. oktober og har iransk bakgrunn. Han er varetektsfengslet i Danmark fram til 8. november.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de har bistått danske Politiets Efteretningtjeneste (PET) i arbeidet med å avdekke attentatplanene i Danmark.

– Pågripelsen er et resultat av et intensivt samarbeid mellom sikkerhetstjenestene i Norge, Danmark og Sverige, opplyste PET-sjef Finn Borch Andersen under en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Borch Andersen kan mannen knyttes til iransk etterretning.

– Det er kort sagt snakk om en sak som handler om iransk etterretning, som etter vår oppfatning planla et attentat i Danmark, sa han.

Varsler reaksjon

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen kaller det «fullstendig uakseptabelt» at Iran ifølge PET har planlagt et attentat på dansk jord. Det vil få konsekvenser, varsler han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen vil reagere overfor Iran, og vi samtaler med europeiske partnere om ytterligere tiltak, sier Samuelsen.

Ifølge Borch Andersen er faren for at attentatplanen settes ut i livet fortsatt til stede, selv om den norske 46-åringen er fengslet.

– Det gjør naturligvis ikke at trusselen er borte, sier han.

Eksiliranere var mål

Ifølge PET skal målet for det angivelige attentatet være en gruppe iranere som bor i Ringsted i Danmark.

Iranerne skal være en del av Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), som kjemper for selvstendighet i et område i Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil fortsatt være behov for omfattende sikkerhetsforanstaltninger rundt iranerne som skal ha vært målet for den varetektsfengslede mannens attentatplaner, sier Finn Borch Andersen.

– Trusselen mot de aktuelle personene er alvorlig, for én av dem er den svært alvorlig, sier PET-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktive i Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyser at iransk etterretning, i likhet med flere andre lands etterretningstjenester, også er i virksomhet i Norge.

– De er aktive i Norge med å kartlegge grupper som anses å være aktive kritikere eller motstandere av eget lands regime, sier Bjørnland til VG via sin pressekontakt Martin Bernsen i PST.