Norsk-iraner fengslet for attentatplaner i Danmark

Finn Borch Andersen, sjef for PET, holder pressekonferanse i København tirsdag den 30. oktober 2018. En norsk-iraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran.
Finn Borch Andersen, sjef for PET, holder pressekonferanse i København tirsdag den 30. oktober 2018. En norsk-iraner er pågrepet for å ha drevet etterretning for Iran. Foto: Martin Sylvest/ritzau Scanpix / NTB scanpix

En norsk statsborger er pågrepet i Sverige, mistenkt for å ha planlagt et attentat mot eksiliranere i Danmark. Mannen nekter straffskyld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den norske statsborgeren ble pågrepet av det svenske sikkerhetspolitiet Säpo i Göteborg 21. oktober og har iransk bakgrunn. Han er varetektsfengslet i Danmark fram til 8. november.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opplyser at de har bistått danske Politiets Efteretningtjeneste (PET) i arbeidet med å avdekke attentatplanene i Danmark.

– Pågripelsen er et resultat av et intensivt samarbeid mellom sikkerhetstjenestene i Norge, Danmark og Sverige, opplyste PET-sjef Finn Borch Andersen under en pressekonferanse tirsdag.

Ifølge Borch Andersen kan mannen knyttes til iransk etterretning.

– Det er kort sagt snakk om en sak som handler om iransk etterretning, som etter vår oppfatning planla et attentat i Danmark, sa han.

Varsler reaksjon

Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen kaller det «fullstendig uakseptabelt» at Iran ifølge PET har planlagt et attentat på dansk jord. Det vil få konsekvenser, varsler han.

– Regjeringen vil reagere overfor Iran, og vi samtaler med europeiske partnere om ytterligere tiltak, sier Samuelsen.

Ifølge Borch Andersen er faren for at attentatplanen settes ut i livet fortsatt til stede, selv om den norske 46-åringen er fengslet.

– Det gjør naturligvis ikke at trusselen er borte, sier han.

Eksiliranere var mål

Ifølge PET skal målet for det angivelige attentatet være en gruppe iranere som bor i Ringsted i Danmark.

Iranerne skal være en del av Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz (ASMLA), som kjemper for selvstendighet i et område i Iran.

– Det vil fortsatt være behov for omfattende sikkerhetsforanstaltninger rundt iranerne som skal ha vært målet for den varetektsfengslede mannens attentatplaner, sier Finn Borch Andersen.

– Trusselen mot de aktuelle personene er alvorlig, for én av dem er den svært alvorlig, sier PET-sjefen.

Aktive i Norge

PST-sjef Benedicte Bjørnland opplyser at iransk etterretning, i likhet med flere andre lands etterretningstjenester, også er i virksomhet i Norge.

– De er aktive i Norge med å kartlegge grupper som anses å være aktive kritikere eller motstandere av eget lands regime, sier Bjørnland til VG via sin pressekontakt Martin Bernsen i PST.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy