Tysk sykepleier tiltalt for over 100 drap

Artikkelen fortsetter under annonsen

En tysk sykepleier som allerede soner livstidsdom for to drap, møter tirsdag i retten for å svare for hvorfor flere enn 130 pasienter døde på hans vakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken mot pleieren Niels Högel er den største massedrapssaken i tysk historie siden andre verdenskrig. Påtalemyndigheten sa allerede i november i fjor at han kunne ha tatt livet av så mange som 100 pasienter i alt.

Den nå 41 år gamle mannen har allerede tilbrakt nesten ti år bak murene for to pasientdrap. Han står tiltalt for å med vilje ha gitt pasienter overdose av medisin, slik at han kunne redde livet deres i siste liten. I svært mange tilfeller endte det imidlertid fatalt for pasientene som fikk overdose.

Mange spørsmål

Det er satt av tid helt til mai neste år til forklaringene i retten. Etterforskerne har varslet gjennomgang av 36 dødsfall ved sykehuset i Oldenburg og 64 dødsfall ved en klinikk i Delmenhorst i perioden 2000 til 2005. I alt er flere enn 130 kropper gravd opp og undersøkt, rester etter pasienter som døde mens Högel hadde vakt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rundt 126 slektninger har saksøkt Högel og er ventet å følge saken sammen med 80 journalister.

Alle vil ha svar.

Halvkvedet

Högel arbeidet ved de to sykehusene i det nordvestlige Tyskland i periodene 1999–2002 og 2003–2005. Han ble i 2015 funnet skyldig i to drap og to drapsforsøk i Delmenhorst og fikk en dom på livsvarig fengsel.

Under rettssaken erkjente Högel at han med vilje hadde utløst hjerteinfarkt på rundt 90 pasienter for å oppleve følelsen av å redde dem. Han innrømmet også at han hadde tatt livet av pasienter i Oldenburg.

Det var disse uttalelsene som førte til en ny toksikologisk gransking av pasientene som hadde dødd ved de to sykehusene.