Synagoge-drapsmannen risikerer dødsstraff

Robert Bowers er siktet for elleve drap og flere tilfeller av hatkriminalitet etter synagogeskytingen i Pittsburgh i helgen. Foto: AP / NTB scanpix.
Robert Bowers er siktet for elleve drap og flere tilfeller av hatkriminalitet etter synagogeskytingen i Pittsburgh i helgen. Foto: AP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten vil kreve dødsstraff for 46-åringen som sto bak synagogemassakren i Pittsburgh. Tirsdag besøker president Donald Trump de overlevende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Robert Bowers ble pågrepet av politiet kort tid etter lørdagens massakre på åtte menn og tre kvinner, etter en skuddveksling der han selv og fire politimenn ble såret.

Mandag ble 46-åringen utskrevet fra sykehuset og trillet i en rullestol inn i en rettssal i Pittsburgh, der han ble framstilt for varetektsfengsling, fikk siktelsen lest opp og takket ja til en offentlig oppnevnt forsvarer.

Siktelsen er på 29 punkter, blant dem drap og hatkriminalitet, og flere av punktene kan gi dødsstraff, noe statsadvokat Scott Brady har varslet at han vil legge ned påstand om.

Les også: Rystet USA flagger på halv stang etter synagogemassakren i Pittsburgh

Antisemitt

Ifølge overlevende etter massakren ropte Bowers «alle jøder må dø» da han stormet inn under sabbat-gudstjenesten i Tree of Life-synagogen, utstyrt med et AR-15 automatgevær og tre pistoler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter pågripelsen gjentok han budskapet og sa at «jeg ønsker bare å drepe alle jøder» og «alle disse jødene må dø».

Bowers var aktiv på sosiale medier, der han delte hatefulle innlegg rettet mot jøder generelt og i særdeleshet Hebrew Immigration Aid Society (HIAS), som hjelper mennesker som flykter fra forfølgelse.

Les også: USA kan ha opplevd sitt verste hatangrep mot jøder noensinne

– HIAS liker å bringe inntrengere som dreper folket vårt. Jeg kan ikke sitte og se på at vi blir slaktet. Jeg bryr meg ikke om hvordan dette vil se ut. Jeg rykker inn, skal han få minutter før massakren ha skrevet på Gab, et sosialt medium som er populært blant høyreekstreme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjemte seg i mørket

76 år gamle Barry Werber er blant dem som overlevde massakren. Han gjemte seg i et lite lagerrom sammen med flere andre.

I et intervju med nyhetsbyrået AP forteller han hvordan han så sin venn Melvin Wax (88) åpne døren da skuddene stilnet, for så å bli skutt og drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var tre skudd, og så falt han tilbake inn i rommet. Da kom drapsmannen inn. Jeg kunne ikke si noen ting, og jeg pustet knapt.

Les også: Trump etterlyser væpnede vakter etter synagoge-angrep

Bowers klarte tilsynelatende ikke å se dem i det mørke rommet og gikk ut igjen.

– Jeg vet ikke hvorfor han mener jødene er ansvarlige for alt det gale i verden, men han er ikke den første og han vil ikke bli den siste. Dessverre er det vår byrde. Det tynger hjertet mitt, sier Werber.

Økende antisemittisme

Anti-Defamation League (ADL) betegner massakren i Pittsburgh som det dødeligste angrepet mot jøder noensinne i USA.

Ifølge ADL, som bekjemper antisemittisme og hatkriminalitet, økte antallet antisemittiske hendelser USA med nesten 60 prosent under Donald Trumps første år som president.

Dette er den største registrerte økningen på ett år siden ADL begynte å føre statistikk for nesten tre tiår siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump ikke velkommen

Trump har fordømt massakren som «ren ondskap» og mener at den kunne ha vært unngått dersom synagogen hadde hatt væpnede vakter.

Kritiske røster hevder derimot at Trump med sin krasse retorikk har virket oppmuntrende på hvite nasjonalister og hatgrupper.

Når Trump og kona Melania tirsdag reiser til Pittsburgh for å vise sin medfølelse med ofrene for synagogemassakren, er det derfor ikke alle som setter pris på det.

Lederen for en liberal jødisk gruppe i Pittsburgh skriver i et åpent brev til Trump at presidenten ikke er velkommen før han fordømmer hvit nasjonalisme og tydelig tar avstand fra høyreekstremister.

Rabbiner Jeffrey Myers i Tree of Life-synagogen understreker derimot at Trump er velkommen.