Syrisk opposisjonsallianse med veikart til fred

Syriske regjeringsstyrker med god støtte fra blant andre Russland har det siste året gjenerobret provins for provins fra opprørerne, som fortsatt holder stand i Idlib-provinsen (bildet). Foto: AP / NTB scanpix.
Syriske regjeringsstyrker med god støtte fra blant andre Russland har det siste året gjenerobret provins for provins fra opprørerne, som fortsatt holder stand i Idlib-provinsen (bildet). Foto: AP / NTB scanpix. Foto: Ugur Can / AP

Den syriske opposisjonsalliansen HNC har utarbeidet et såkalt veikart til fred, som nå skal legges fram for alle involverte parter i krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veikartet tar til orde for å opprette en kommisjon som skal «gjenspeile sammensetningen av landet».

Kommisjonen skal i løpet av ni måneder utarbeide et forslag til ny grunnlov og valglov, heter det videre i veikartet, som også krever generelt amnesti for alle som har deltatt i krigen siden 2011.

Veikartet krever videre at alle «arrangementer/regler/lover som tar sikte på å oppløse/hindre/true opposisjonens politiske aktiviteter» må opphøre.

Les også: Uvant firkløver med felles Syria-budskap

Russland, Tyrkia, Frankrike og Tyskland etterlyste lørdag en politisk løsning på konflikten i Syria, der regjeringsstyrkene med god støtte fra blant andre Russland det siste året har gjenerobret provins for provins fra opprørerne.

De fire landene etterlyste også en våpenhvile i Idlib-provinsen, som i stor grad fortsatt kontrolleres av opprørere, og dit mange opprørere fra andre provinser enten har flyktet eller blitt deportert.

FN la i forrige uke også fram en plan om sette ned en komité for å utarbeide ny grunnlov, men ifølge FNs spesialutsending Staffan de Mistura havarerte denne fordi president Bashar al-Assads regime nektet å la FN spille en rolle i utvelgelsen av medlemmer i komiteen.

HNC ble opprettet i desember 2015, på initiativ fra Saudi-Arabia som inviterte et selektivt utvalg opprørsgrupper og opposisjonelle til Riyadh.

Over 250 syriske opposisjons- og opprørsledere og grupper slutter ikke opp om HNC.

Les også: Russland: 88.000 opprørere drept i Syria

Personvernpolicy