EU-ministre: Urealistisk å droppe vintertid allerede i 2019

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker.
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker. Foto: Olivier Matthys / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonens forslag om å innføre stopp på skillet mellom sommertid og vintertid allerede i 2019, møter motstand blant flere transportministre i EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker kunngjorde i august at han anbefaler å få slutt på at man må stille klokkene en time fram på våren, og en time tilbake på høsten.

Flere av EUs transportministre sa mandag at de anser EU-kommisjonens forslag om å gjennomføre disse endringene allerede i 2019 som urealistisk.

Blant dem er Østerrikes transportminister Norbert Hofer.

– Om vi prøver å gjøre dette i 2019, slik kommisjonen foreslår, vil det ikke bli støttet av majoriteten av medlemsstatene, sa Hofer mandag.

Vil unngå lappeteppe

Til tross for at de fleste medlemslandene, deriblant Østerrike, er enige i prinsippet bak forslaget og har uttalt at de vil se det bli gjennomført så fort som mulig, mener Hofer at en målsetting om 2019 er for ambisiøs.

– På noen områder vil tekniske forberedelser bli nødvendige. For eksempel sier flynæringen at de vil trenge 18 måneder på å forberede seg. Vi må også passe på at vi ikke ender opp med et lappeteppe av tidssoner på tvers av Europa, sa han mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Transportministrene fra henholdsvis Estland og Litauen uttrykte entusiasme for forslaget, mens Danmarks Ole Birk Olesen ba om mer tid til å kartlegge posisjonen i hjemlandet.

– Vi trenger en grundig offentlig debatt om dette. Vi har ikke hatt det ennå, så vi trenger mer tid til å få kartlagt den danske posisjonen i denne saken. Det er ikke bevissthet om at dette vil koste mye samme hva vi velger.

Kan bedre produktiviteten

Junckers kunngjøring om den foreslåtte endringen kom i august etter at en spørreundersøkelse som genererte 4,6 millioner tilbakemeldinger fra EU-borgere.

Brorparten av svarene som kom inn var fra Tyskland, der klokkestillingen er en stor sak.

De som støtter forslaget sier at lengre kvelder med dagslys på sommeren vil bidra til energisparing og til å bedre produktiviteten.

Motstandernes argument er at det vil være vanskelig for noen å tilpasse seg, og at de føler endringen kan ha negative konsekvenser for deres helse på kort sikt.