Mexico hjelper migrantkaravanen tross press fra USA

Mexicansk politi har latt migrantkaravanen passere en blokade ved en motorvei i landet. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB scanpix
Mexicansk politi har latt migrantkaravanen passere en blokade ved en motorvei i landet. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mexicanske myndigheter forsøkte først å stanse migrantkaravanens ferd nordover, men har nå sett seg nødt til å hjelpe migrantene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mexicos president Enrique Pena Nieto tilbød fredag midlertidig arbeidstillatelse til sentralamerikanske migranter, mot at de ikke marsjerte nordover til USA.

Lørdag blokkerte over 100 føderale politiansatte en motorvei i et forsøk på å stanse karavanen og oppfordre migrantene til å søke asyl i Mexico.

Kort tid senere lot politiet imidlertid karavanen fortsette. Og for første gang ble mexicanske tjenestemenn sett hjelpe migrantene videre på deres ferd ved å tilby dem skyss.

Beslutningen om å la rundt 7.000 migranter fortsette, kom etter overtaling fra menneskerettighetsorganisasjoner. De argumenterte for at motorveien som ligger i et landlig område, ikke har skygge, vann eller toalettfasiliteter. Det var derfor ikke et godt sted for å ta stilling til tilbudet om asylsøknad.

– Det er folk som har besvimt og folk som har fått skader, sier Martin Roja, en mexicansk tjenestemann som kjørte en gruppe kvinner og barn til byen Tapanatepec.

111 migranter har takket ja til Pena Nietos tilbud om midlertidig arbeidstillatelse, men de aller fleste i karavanen ønsker å fortsette marsjen hele veien til USA.

Migrantkaravanen har oppstått som følge av flukt fra økende kriminalitet, arbeidsledighet og vanstyre i flere sentralamerikanske land.

Karavanen har satt sinner i kok i det innvandringskritiske republikanske partiet i USA, som vil sende minst 800 soldater til grensa mot Mexico.

Personvernpolicy