Meny

Haddad og Bolsonaro med siste appell til brasilianske velgere

Venstreorienterte Fernando Haddad knapper ytterligere inn på høyrekandidaten Jair Bolsonaro, viser en meningsmåling. Foto: Andre Penner / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Venstreorienterte Fernando Haddad og høyrekandidaten Jair Bolsonaro har levert sine siste appeller til Brasils velgere. Søndag avgjøres landets nye veivalg.

– Brasil husker fortsatt, sa Haddad lørdag i en tilslørt henvisning til Bolsonaros nostalgi for militærregimet som styrte Brasil fra 1964 til 1985.

– Vi skal snu dette, la han til foran de tusenvis av frammøtte i Heliopolis, Sao Paolos største favela. Bolsonaro leder i meningsmålingene med rundt 8 prosentpoeng.

Haddad har lovet velgere å gjenskape gullårene under ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva, som mellom 2003 til 2009 halverte fattigdomsratene i Brasil og overværte stor økonomisk vekst.

Men det var før luften gikk ut av landets økonomiske vekst mens en rekke korrupsjonsskandaler rammet arbeiderpartiet. Lula er nå i fengsel for korrupsjon og Haddad har forsøkt å samle partiet igjen.

Bolsonaros holdninger

I mellomtiden har Bolsonaro kapitalisert på uroen, korrupsjonen og kriminaliteten i Brasil. Han har lovet liberale våpenlover og kompromissløs kriminalitetsbekjempelse.

Underveis har Bolsonaro også kommet med nedsettende kommentarer om kvinner, homofile og svarte. Han sa en gang om en kvinnelig lovgiver han mislikte, at hun ikke var verdt å voldta. Ved en annen anledning uttalte kandidaten at han ville heller ha en død sønn enn en homofil sønn.

Dagen før valget er det imidlertid en annen Bolsonaro vi får se på sosiale medier.

– Vi vil ha et fritt Brasil uten fordommer. Svart eller hvit, hetero eller homo, tvitret Bolsonaro.

– Hvem vet, kanskje jeg er homo? Om jeg var det, ville det ikke vært et problem, la han til.

Haddad minsker gapet

46 prosent av brasilianere støtter Haddad mens 54 prosent støtter Bolsonaro, sier meningsmålingsinstituttet Ibope lørdag kveld lokal tid.

Det innebærer at Bolsonaro har tapt 3 prosentpoeng siden Ibopes måling tirsdag, da Haddad også reduserte forspranget til motkandidaten. Den siste uken har Bolsonaro gått fra 59 prosent til 54 prosent mens Haddad har gått fra 41 til 46.

Landets andre valgomgang finner sted i helgen etter at Bolsonaro vant 43 prosent av stemmene i den første omgangen. Da var kravet 50 prosent oppslutning for å unngå ny omgang.

(©NTB)

Populært