Rystet USA flagger på halv stang etter synagogemassakren i Pittsburgh

Video: Nabolaget hvor synagogen ligger kommer sammen i sorg og sjokk etter lørdagens skyteepisode i byen Pittsburg i USA.
Artikkelen fortsetter under annonsen

En væpnet mann gikk lørdag inn i en synagoge i Pittsburgh og åpnet ild. Nå bearbeider USA det som kan være det blodigste angrepet på jøder i landets historie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jøder må dø» ropte skytteren mens skuddene haglet. Slik endte en jødisk navneseremoni for et spedbarn i en synagoge i Squirrel Hill, et av de mest tradisjonsrike jødiske nabolagene i USA. Elleve personer ble drept. Seks såret, deriblant fire politibetjenter.

Angrepet er trolig det blodigste på jøder i amerikansk historie, ifølge Anti-Defamation League (ADL). President Donald Trump ba om flagging på halv stang ved alle føderale bygninger lørdag. Kort tid senere ble flagget over Det hvite hus senket.

Politiet identifiserte skytteren som Robert Bowers (46). Føderale påtaleansvarlige har tatt ut siktelse mot ham som omfatter 29 punkter. Han er tidligere ikke straffedømt, men et dypdykk i mannens nettvaner har gitt et mørkt bilde av ham.

Konspiratorisk høyreekstremist

Nyhetsbyrået AP har sett på en arkivert versjon av en bruker ved navn Robert Bowers på Gab, et sosialt medium som er populært blant høyreekstreme. Han skal der ha delt hatefulle innlegg rettet mot jøder, og var spesielt opptatt av HIAS (Hebrew Immigration Aid Society), som ble stiftet i 1881 for å hjelpe jøder som flyktet fra pogromer i Øst-Europa. I dag hjelper HIAS andre flyktninger som flykter fra forfølgelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

HIAS liker å bringe inntrengere som dreper folket vårt. Jeg kan ikke sitte og se på at vi blir slaktet. Jeg bryr meg ikke om hvordan dette vil se ut. Jeg skal gå for det, skrev brukeren.

Tusenvis av lokale beboere samlet seg lørdag ettermiddag i Squirrel Hill for å minnes de drepte. Folkemassen ba sammen mens flere uttrykte oppgitthet rundt det giftige politiske klimaet i USA, som de mener Trump er ansvarlig for. Foto: Gene Puskar / AP / NTB scanpix
Tusenvis av lokale beboere samlet seg lørdag ettermiddag i Squirrel Hill for å minnes de drepte. Folkemassen ba sammen mens flere uttrykte oppgitthet rundt det giftige politiske klimaet i USA, som de mener Trump er ansvarlig for. Foto: Gene Puskar / AP / NTB scanpix

Bowers hadde et forsidebilde med det nynazistiske symbolet «1488». De to første tallene viser til «De 14 ordene»-slagordet bredt brukt av hvite nasjonalister mens «88» står for «Heil Hitler» ettersom bokstaven H er den åttende bokstaven i alfabetet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de siste innleggene publisert av brukeren er et bilde av en brennende ovn med bildeteksten «Make Ovens 1488F again». I andre innlegg delte brukeren imidlertid innlegg om holocaustfornektelse.

Frykt blant jøder

Tusenvis av lokale beboere samlet seg lørdag ettermiddag i Squirrel Hill for å minnes de drepte. Folkemassen ba sammen mens flere uttrykte oppgitthet rundt det giftige politiske klimaet i USA, som de mener Trump er ansvarlig for. Andre var like lei de slappe våpenlovene som de var den hatefulle tonen i amerikansk offentlighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Synagogen i Squirrel Hill ble stiftet for 150 år siden i et nabolag som historisk har vært et senter for det jødiske miljøet i Pittsburgh, men frykten for antisemittisme har vært økende i regionen. 80 prosent av nabolagets beboere svarte i en spørreundersøkelse i 2017 at de var bekymret over voksende antisemittisme.

Fakta om synagogeangrepet i Pittsburgh

* En mann utstyrt med automatgevær og flere håndvåpen går lørdag 27. oktober inn i en synagoge i nabolaget Squirrel Hill i Pittsburgh.

* Han dreper elleve mennesker som tilhører den jødiske menigheten Tree of Life, og som er samlet til sabbatsgudstjeneste og navneseremoni for en baby.

* Gjerningsmannen havner i skuddveksling med politiet og blir deretter pågrepet på stedet. Han er navngitt som Robert Bowers (46) og blir beskrevet som en tykkfallen, hvit mann med skjegg. Han ble skutt av politiet før pågripelsen.

* Bowers er siktet for i alt 28 lovbrudd. FBI etterforsker angrepet som hatkriminalitet.

* Åtte menn og tre kvinner ble drept i angrepet, blant dem en 71 år gammel mann. Alle ofrenes identitet er ventet å bli offentliggjort søndag morgen amerikansk tid.

* Fire polititjenestemenn er blant de sårede. For alle fire er tilstanden stabil.

* Blant de sårede er også en 61 år gammel kvinne og en 70 år gammel mann. Mannen ble skutt i overkroppen, og tilstanden beskrives som kritisk.

* Squirrel Hill har siden 1920-tallet hatt en stor jødisk befolkning og huser ett av de største jødiske samfunnene i delstaten Pennsylvania.

* Bowers hadde før angrepet lagt ut en rekke antisemittiske meldinger på det sosiale nettverket Gab. Kontoen er nå slettet. Gab ble etablert som et alternativ til det som stifteren omtalte som «et stort venstreorientert monopol» på sosiale medier.

* President Donald Trump har gitt ordre om at alle flagg ved amerikanske offentlige bygninger skal vaie på halv stang fram til 31. oktober.

* Etter angrepet er det utplassert ekstra vakter ved synagoger og jødiske sentre over hele USA.

Kilde: BBC-AP

– Dette voldelige angrepet kommer dessverre på et tidspunkt da ADL har rapportert en historisk økning i både antisemittiske hendelser og antisemittisk trakassering på nettet, sier leder Jonathan Greenblatt i ADL.

Ledere ber om et oppgjør mot hat

Reaksjonene fra verdenssamfunnet har strømmet på etter den rystende hendelsen i Pittsburgh. Trump har kalt det et «angrep på menneskeheten» mens justisminister Jeff Sessions har åpnet for dødsstraff for gjerningsmannen.

FNs generalsekretær António Guterres sier han er dypt sjokkert over hendelsen og maner til en samlet front mot «rasisme, antisemittisme, islamofobi og andre former for hat, fordommer, diskriminering og xenofobi, som vokser i styrke flere steder i verden».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Canadas statsminister Justin Trudeau har tilbudt solidaritet til ofrene mens Tysklands statsminister Angela Merkel kalte angrepet «blind antisemittisk hat». USAs ekspresident Barack Obama sier «vi må kjempe mot hatefull retorikk mot dem som ser annerledes ut, elsker annerledes eller ber annerledes».

Jagland fordømmer angrepet

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland mener synagogeangrepet er et tegn på økende antisemittisme over hele verden.

Jagland framholder samtidig at det er en sammenheng mellom ord og handlinger.

– Avskyelig språk fører til avskyelige handlinger. Vi må kjempe mot antijødiske hatytringer på og utenfor nettet. Vi sender våre kondolanser til det jødiske samfunnet i USA og til alle som sørger i dag, skriver Jagland i en uttalelse.

Pave Frans fordømmer også angrepet og kaller det for en umenneskelig voldshandling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Paven ga søndag også uttrykk for at han føler en nærhet til det jødiske samfunnet.

– Vi er alle sannelig såret av denne umenneskelige voldshandlingen. Må Herren hjelpe oss å slukke hatets flammer som utvikler seg i våre samfunn, styrke følelsen av humanitet, respekt for livet, moral, sivile verdier og den hellige frykten for Gud, sa paven da han søndag avsluttet bønnen på Petersplassen i Roma.

Se video: Trump ønsker dødsstraff for angrepet: