Meny

Mot klart flertall for å skrote blasfemiloven i Irland

Valgdagsmålingene tyder på at et klart flertall av Irlands borgere stemte for å skrote loven som forbyr blasfemiske ytringer.

I 2009 ble den irske blasfemiloven fra 1937 oppdatert med forbud mot ytringer som fornærmer eller krenker en religion eller dens følgere. Den har siden møtt motbør av irer som mener loven er utdatert.

Ifølge en valgdagsmåling fra Irish Times ligger det an til at hele 69 prosent av irske velgere stemte ja til å fjerne blasfemiparagrafen fra Irlands grunnlov under valget fredag. Tendensen er ifølge avisen at unge velgere i langt større grad ønsker å fjerne blasfemiloven, mens støtten er noe mindre blant eldre velgere

Det endelige resultatet av folkeavstemningen blir imidlertid først kunngjort etter at resultatet i presidentvalget som foregikk samme dag er klart.

Der ligger det an til valgskred for sittende president Michael Higgins. En valgdagsmåling fra kringkasteren RTE viste at 77-åringen kom til å få 58 prosent av stemmene, mens en måling for Irish Times ga ham 56 prosent.

Får Higgins mer enn 56,3 prosent av stemmene, vil han bli historisk. Da vil han slå rekordoppslutningen den langvarige uavhengighetslederen Eamon de Valera fikk i 1959, og bli den presidenten i Irland som har fått størst prosent av stemmene i første valgrunde noensinne.

Populært