USA ber kriserammede Sri Lanka følge grunnloven

En familie i Colombo ser på nyhetene på TV fredag, der presidenten sparket statsminister Sirisena. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB scanpix
En familie i Colombo ser på nyhetene på TV fredag, der presidenten sparket statsminister Sirisena. Foto: Eranga Jayawardena / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sri Lankas president har avsatt landets statsminister og erstattet ham med tidligere president Mahinda Rajapaksa. USA ber landet respektere egen grunnlov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ber alle parter om på handle i tråd med Sri Lankas grunnlov og avstå fra vold. Vi forventer at regjeringen respekterer Genève-forpliktelsen knyttet til menneskerettigheter, reform, rettferdighet og forsoning, sier det amerikanske utenriksdepartementet i en uttalelse.

President Maithripala Sirisena sparket fredag sittende statsminister Ranil Wickremesinghe. En privat TV-stasjon sendte like etter bilder av Rajapaksa som ble tatt i ed som ny statsminister. Rajapaksa var president på Sri Lanka fra 2005 og fram til 2015.

Sirisena vant valget ved hjelp av støtten fra tamilene, som led mest under den 37 år lange borgerkrigen, som endte med en brutal regjeringsoffensiv og opptil 40.000 drepte i mai 2009.

Wickremesinghe, som i 2015 hjalp Sirisena med å vinne valget mot Rajapaksa, har foreløpig ikke kommentert den dramatiske utviklingen. Hans finansminister reagerer imidlertid kraftig og kaller utnevnelsen av Rajapaksa for grunnlovsstridig og ulovlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et antidemokratisk kupp, tvitrer finansminister Mangala Samaraweera.

Den overraskende vendingen skjer etter en strid mellom Sirisena og Wickremesinghe om økonomisk politikk og daglig styre og stell. De to skal ha vært steilt uenig om blant annet regjeringens planer om å leie ut en havneterminal til nabolandet India.

Wickremesinghes regjering kom til makten på løfter om økonomiske reformer og planer om å stille de skyldige til ansvar for forbrytelser begått under Sri Lankas blodige borgerkrig.

Rajapaksa er tidligere blitt anklaget for korrupsjon, nepotisme og grove menneskerettsbrudd.